Husa s pečenými jablky, červeným zelím a slaninovými knedlíky

Doba přípravy:
Počet porcí: 4-6
Husa s pečenými jablky, červeným zelím a slaninovými knedlíky  Foto:
Husa s pečenými jablky, červeným zelím a slaninovými knedlíky
Foto: prima

Husí pečínka je ideální božohódové jídlo. Zkuste ji připravit podle Karolíny, domácí kuchařky. Pěkně s navinulými jablky, výbornými knedlíky se slaninou a samozřejmě se zelím!

Sledujte novou kulinární show Karolína, domácí kuchařka každou sobotu v 18.10 na Primě!

Všechny recepty, bonusová videa a další informace z natáčení najdete ve speciálu:

Suroviny
Husa:
husa 1 ks
sůl
čerstvě namletý pepř
červené víno, nejlépe svatovavřinecké 300 ml
celý kmín
česnek 2 stroužky
malá jablka, nejlépe červená 8 ks
med 100 g
čerstvý tymián na ozdobu 1 snítka
Kořeněné červené zelí:
větší cibule 2 ks
vypečné sádlo z husy 2 lžíce
malá hlávka červeného zelí 1 ks
červené víno 100 ml
sůl
čerstvě namletý pepř
špetka mleté skořice
špetka mletého zázvoru
jablečný ocet podle chuti
krupicový cukr podle chuti
hrubá mouka 1 lžíce
Slaninové knedlíky:
slanina 100 g
housky 4 ks
vejce 2 ks
mléko 250 ml
sůl
špetka muškátového oříšku
Postup
1

Husa: Očištěnou husu osolte zvenku i zevnitř. Položte ji do pekáče a polijte mírně vínem, okořeňte pepřem, tymiánem a kmínem, a nechte přes noc v chladničce odležet.

2

Druhý den husu otočte v pekáči prsy dolů a dovnitř vložte celé oloupané stroužky česneku a celá jablka. Dají huse zajímavou chuť i vnitřní vláhu. Co se do ní nevejde, rozložte kolem. Podlijte ji horkou vodou a troškou vína a pečte zprvu 25 minut při teplotě 200 °C.

3

Poté ji přikryjte alobalem a pečte další 2 hodiny na 170 °C. V polovině pečení husu otočte prsy nahoru.

4

Chcete-li si pochutnat nejen na huse, ale i na čerstvě vyškvařeném husím sádle, počkejte na okamžik, kdy bude čiré – tedy bez vody a vína. Z pekáčeho odeberte naběračkou a pak husu znovu podlijte. Během pečení husu přelévejte šťávou. Podle potřeby ji podlévejte vínem nebo vodou – vyberte si podle toho, jak intenzivní chuť chcete šťávě dát.

5

Med přidejte až ve chvíli, kdy husa začne nabírat barvu. Když ho s husou necháte péct od začátku, nic nezkazíte, ale husa bude hodně tmavá.

6

Ke konci zvyšte teplotu na 200 °C a husu odkryjte, aby se na ní vytvořila pěkná zlatavá kůrka. Dopečte ji dozlatova. Upečená jablka vyndejte a husu jimi obložte. Můžete ji ozdobit snítkou tymiánu.

7

Zelí: Cibuli nakrájejte a zpěňte na sádle. Jakmile zesklovatí, přidejte nakrouhané zelí a několik minut ho za občasného míchání restujte. Pak ho podlijte vínem (ideálně stejným, jaké jste použili i při pečení husy) a ochuťte solí, pepřem, skořicí, zázvorem, cukrem a jablečným octem. Promíchejte, přiklopte pokličkou a nechte dusit.

8

Za 5 minut zelí ochutnejte. Chutě se mezitím prolnou, a tak budete vědět, jestli zelí potřebuje ještě přisolit, přisladit nebo přikyselit.

9

Pár minut před tím, než zelí odstavíte, poprašte ho hrubou moukou a dobře zamíchejte. Jak dlouho se bude vařit, záleží na vaší chuti. Já mám ráda, když trošku křupe, ale vy možná dáte přednost zelí vláčnému. Správnou dobu nejlépe odhadnete, když budete průběžně ochutnávat.

10

Knedlíky: Slaninu nakrájejte na kostičky. (Měla by obsahovat trochu masa – vhodná je například anglická slanina.) Rozškvařte ji na suché pánvi, pak přidejte na kostičky pokrájené housky a zhruba 3 minuty je opékejte, aby vsákly tuk ze slaniny. Nechte vystydnout.

11

Vejce rozmíchejte v mléce. Mouku, sůl a muškátový oříšek promíchejte v míse, přilijte mléko s vejcem a vypracujte těstíčko. Vmíchejte do něj slaninu s opečenou houskou a nechte čtvrt hodiny stát.

12

Z těsta vytvarujte deset kulatých knedlíků a vložte je zhruba na 10 minut do vroucí osolené vody. Pak knedlíky slijte, propíchejte špejlí, aby z nich vyšla pára, a můžete podávat.

Husa s pečenými jablky, červeným zelím a slaninovými knedlíky  Foto:

Husa s pečenými jablky, červeným zelím a slaninovými knedlíky, foto: Prima

Dalších 5 báječných receptů na husu najdete v časopise Prima FRESH, který je právě v prodeji:

Článek

Časopis Prima FRESH  Foto:

PŘEKVAPENÍ! Vydáváme časopis Prima FRESH

Kulinární web Prima Fresh spatřil světlo světa před rokem a půl a za tu dobu už si získal své stálé čtenáře. Proto jsme se rozhodli nadělit jim i sobě první letošní...
Videa

reklama

reklama