Hummus z naklíčené cizrny

Doba přípravy:
Počet porcí: 2–4
Hummus z naklíčené cizrny  Foto:
Hummus z naklíčené cizrny
Foto: RAW pro zdraví a krásu

Ani zastánci raw stravy se nemusí vzdávat luštěnin jen proto, že je nemůžou vařit. Když už je stejně musíte namáčet, nechte je rovnou klíčit, tenhle dip nemusíte omezovat jenom na cizrnu. Stejně dobře se mu povede i s fazolkami mungo či adzuki, naklíčeným hráškem nebo čočkou.

Jen dávejte velký pozor, abyste nikdy nezkoušeli dávat klíčit obyčejné fazole! Ty si ve vitariánském jídelníčku musíte odpustit úplně, otrava syrovými fazolemi je zážitek, po kterém určitě netoužíte.

Suroviny
naklíčená cizrna 250 g
tahini pasta 2 lžíce
česnek 2 stroužky
mletý římský kmín 1 lžička
rostlinný olej lisovaný zastudena 2 lžíce
sůl
voda dle potřeby
Postup
1

Cizrnu namočte na 24 hodin do studené vody. Poté vodu slijte a nechte cizrnu klíčit – dvakrát až třikrát denně ji na pět minut zalijte studenou vodou. Pak opět opatrně sceďte. Cizrna tak zůstane dostatečně vlhká, aby nezasychala. Takhle opečovávejte cizrnu dva až tři dny, za tu dobu by měla začít klíčit. Pokud se k životu moc nemá, nezoufejte. Stačí i sotva znatelné klíčky, cizrna se za tu dobu dostatečně probudila k životu.

2

Před zpracováním naklíčenou cizrnu dobře propláchněte a vsypte do food procesoru či mixéru. Přidejte tahini, citronovou šťávu, česnek, římský kmín, olej a špetku soli a umixujte do hladké konzistence. Podle potřeby nařeďte dip vodou.

3

Prima tip: Hummus se hodí jako doplněk k salátům, ale když jej naředíte jen trošku, můžete dip mazat i na různé semínkové placky. Když nakrájíte salátovou okurku na kolečka a naaranžujete na ni dip, máte rychlé a efektní jednohubky pro návštěvy.

4

Varování: Experimentujte, ale s mírou. Nikdy nezaměňujte cizrnu za fazole. Syrové fazole jsou zdraví nebezpečné, nekonzumujte je ani v malém množství. Fazol obecný obsahuje jedovatý fasin, který se ztrácí vařením, ne však sušením. Při otravě dochází k žaludeční nevolnosti, která rychle přechází v prudké křeče, průjem a zvracení a v nejhorším případě v cirkulační kolaps.

Hummus z naklíčené cizrny  Foto: Hummus z naklíčené cizrny; foto: RAW pro zdraví a krásu

RAW PRO ZDRAVÍ A KRÁSU

Raw pro zdraví a krásu Foto:

Jitka Adamová

Kuchařská kniha s obsáhlou teoretickou částí týkající se zdraví a krásy je odpovědí na stále rostoucí trend syrové, nebo také živé či raw stravy. Autorka prostřednictvím jednoduchých receptů na polévky, hlavní jídla, dezerty a nápoje ukazuje, jak (ne)vařit rychle, ale přesto výtečně a zdravě. Syrová strava není jen módní záležitostí, je to styl života – života plného energie, pozitivního přístupu, s nímž se pojí krása a duševní pohoda. Vyzkoušejte jedinečné recepty, k jejichž nevaření potřebujete otevřenou mysl, mixér a jen „hrstku“ surovin. Kniha pro všechny vegetariány, vegany, vitariány, ale i pro ty, kdo chtějí (ne)vařit jednoduše, výtečně a zdravě!

Vydalo nakladatelství Smart Press, www.smartpress.cz

Videa

reklama

reklama