Hummus + Baba Ganuš

Doba přípravy:
Počet porcí: 6–8
Hummus + Baba Ganuš  Foto:
Hummus + Baba Ganuš
Foto: Lucie Fenclová / Gastrokroužek

Kombinace božích dipů – či pomazánek – je na dýchánky, mejdany a sleziny nepřekonatelná, ví velmi dobře Jana z blogu #zasadnezdrave a o své vymazlené recepty se podělila v krásné kuchařce Gastrokroužek.

Článek

Hovězí kebab s česnekem a mátou Foto:

Vyzkoušejte voňavé recepty z pestré arabské kuchyně

Arabská kuchyně je široký pojem, který zahrnuje pokrmy ze zemí Blízkého i Středního Východu a severních afrických zemí. Najdete v ní populární předkrmy a malá jídla, tzv....
Suroviny
Hummus:
uvařená cizrna (nebo 300 g suché) 500 g
sezamová pasta tahini 2 lžíce
voda 70 ml
mletý římský kmín 1 lžička
česnek 1 stroužek
citronová šťáva 70 ml
čerstvý koriandr 1 hrst
pražené pistácie 1 hrst
sůl a čerstvě namletý pepř
Lilková pomazánka:
lilky 3 ks (asi 800 g)
citron 1 ks
sezamová pasta tahini 1 vrchovatá lžíce
bílý jogurt (plnotučný nebo řecký) 2 vrchovaté lžíce
česnek 2 stroužky
himálajská sůl 1/2 lžičky
různobarevný (růžový a černý) pepř 1/2 lžičky
hladkolistá petržel 2 hrsti
Na dokončení:
pistácie
jedlé květy
Postup
1

Pokud používáte na hummus suchou cizrnu, namočte ji přes noc do studené vody se lžičkou jedlé sody a druhý den vařte cca 1 hodinu doměkka. U konzervované cizrny tento krok odpadá. Cizrnu dejte do mixéru, přilijte veškeré tekutiny (jen 100 ml oleje, zbytek přijde na závěrečné dozdobení, ale jinak musí hladina tekutin převyšovat cizrnu asi o 1 cm). Přidejte tahini, kmín a česnek a dohladka rozmixujte.

2

Hladkou pomazánku dejte do mísy, zalijte ještě kapkou oleje, posypte pistáciemi a jedlými květy a podávejte se zeleninou nebo s pita chlebem a falafelem.

3

Na lilkovou pomazánku baba ganuš opečte lilky v troubě nebo na plotýnce, až jejich slupka zčerná. V troubě vám to zabere asi 40 až 60 minut při 200 °C. Nezapomeňte je na plechu otáčet. Na vařiči to trvá asi půl hodiny. Položte je na rozehřátou elektrickou plotýnku anebo na pánev a opékejte je ze všech stran dočerna. Nebojte se, spálenou slupku pak sloupnete. Jde o to lilky opéct a dodat jim to správné aroma. Lilky rozřízněte napůl a hned pokapejte citronem, ať vám „nahatá“ dužina nehnědne a výsledná pomazánka je hezky bledá.

4

Pak je vydlabejte do mísy, zase zakapejte zbytkem citronové šťávy, posolte, rozmačkejte dobře vidličkou a promíchejte. Přidejte tahini, jogurt a znovu mačkejte a míchejte, ať se ingredience promísí.

5

Přidejte česnek a promíchejte. V tuhle chvíli část směsi můžete dát do mixéru a rozmixovat dohladka, já přilévám 2 až 3 lžíce olivového oleje, takhle to mám nejradši. Případnou část rozmixované pomazánky pak vraťte ke zbytku a obě konzistence promíchejte. Pomazánku dejte do misky, zalijte ji olivovým olejem, ozdobte petrželkou, čerstvě mletým černým pepřem a můžete dozdobit i jedlými květy. Protože miluju růžový pepř, používám často i ten.

JANA KRÁLIKOVÁ

V názvu blogu Zásadně zdravě to první slovo přeškrtla. Z gastroparty je to jediná vystudovaná kuchařka. Každý jídlo šmrncne do Asie nebo orientálska. Kdo by nemiloval její ofinu a sociální sítě? Když se pro něco nadchne, hodnotí to větou. „To je úplně boží!“

Hummus + Baba Ganuš  Foto: Hummus + Baba Ganuš , Foto: Lucie Fenclová / Gastrokroužek

Gastrokroužek

Neobyčejná kuchařka přátel, blogerů a gurmetů, které spojilo jídlo, zachycuje deset jedinečných setkání Gastrokroužku. Najdete v ní nejen vymazlené recepty ze všech akcí, ale také inspiraci, jak si užít život společně s přáteli a dobrým jídlem. Za všechno může Lukáš Hejlík, autor Gastromapy a Listování. Těšit se můžete na recepty blogerů Markéty Pavleje (Kitchenette), Jany Králikové (Zásadně zdravě), Mariky a Jirky Kučových (Kitchen Story), novinářky Dariny Křivánkové (Reflex, FOOD) a samozřejmě ty Lukášovy. Vyrazili vařit do školní jídelny, o dušičkách na faru, o Velikonocích k Lukášovi na chalupu, na podzim na vinici, v zimě na hory, udělali letní mejdan na hausbótu nebo grilování na koňském pólu. A nebyli u toho sami – drinky míchal skvělý barman George Němec, vařila s námi Katka Podoláková (Taste of place), dorty napekly Stáňa Mutlová (Punk Rock Cakes) a Šárka Divácká (Sorry, pečeme jinak), vařili s nimi i šéfkuchaři Jana Bilíková (Ambi) a Přemek Forejt (Entrée) a spousta dalších hostů. Těšte se na osmdesátku receptů, které budete zaručeně chtít vyzkoušet, a atmosféru, kterou budete chtít zažít. Na fotografiích vše kouzelně zachytila Lucie Fenclová.

Knihu lze zakoupit například na www.kitchenetteshop.cz nebo na www.kitchenstory.cz.

Videa

reklama

reklama