Hrušky vařené v bílém víně s kardamomem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Hrušky vařené v bílém víně s kardamomem  Foto:
Hrušky vařené v bílém víně s kardamomem
Foto: Jeruzalém

Tento voňavý dezert na vás určitě udělá dojem. Příprava je směšně jednoduchá a výsledek velmi působivý, za což může jedna tajná přísada – karadamom... Tobolky kardamomu je nejlepší mírně rozdrtit naplocho položeným nožem, uvolní se tím jejich vůně. Intenzita chuti a vůně je různá.

Suroviny
suché bílé víno 500 ml
mírně rozdrcené tobolky kardamomu 15 ks
šafránová vlákna 1/2 lžičky
špetka soli
pevné hrušky, oloupané 4 ks
crème fraîche k podávání
Postup
1

Do středně velkého rendlíku nalijte víno a citronovou šťávu, přidejte cukr, kardamom, šafrán a sůl, přiveďte k mírnému varu a do roztoku vložte hrušky. Musejí být ponořené v tekutině, pokud tomu tak není, přilijte trochu vody. Na hladinu tekutiny položte kruh pečicího papíru a hrušky uvařte tak, aby nebyly rozměklé (15–25 minut). Občas je v rendlíku obraťte. Zapíchnutím špičky nože do dužiny vyzkoušejte, zda jsou hrušky správně uvařené – nůž by měl do ní hladce proniknout.

2

Vyjměte hrušky z tekutiny a přeneste je do servírovacích misek. Tekutinu, ve které se vařily, přiveďte k varu a zredukujte zhruba na třetinu; měla by být hustá a sirupovitá. Přelijte jí hrušky a nechte vychladnout. Dezert podávejte studený nebo při pokojové teplotě s crème fraîche ve zvláštní misce.

Kardamom patří mezi oblíbená blízkovýchodní koření. Stejně jako nové koření a skořice má svoji vlastní sladkost – není sladký jako cukr, ale spíše takovým aromatickým způsobem. V kombinaci se sladkými surovinami dodá chuti další příjemný rozměr. Proto je naprosto přirozené, když při procházkách ulicemi východního Jeruzaléma s největší pravděpodobností ucítíte kardamom poblíž obchodů s kávou. Arabská káva, velice hořká a silná, se tradičně podává s velmi štědrou dávkou cukru a často bývá ochucená kardamomem. Při mletí kávy má odborník na mletí v dlani přesně správnou směs kávy s kardamomovými tobolkami a dává ji do mlýnku. Mladé číšníky, kteří donášejí čerstvou kávu v malých konvičkách na mosazném tácu přes ulici, obklopuje vždycky vůně kardamomu.

Hrušky vařené v bílém víně s kardamomem  Foto: Hrušky vařené v bílém víně s kardamomem; foto: Jeruzalém

Jeruzalém

Jeruzalém Foto:

Yotam Ottolenghi & Sami Tamimi

Autoři této knihy vyrůstali v 70. až 80. letech minulého století v Jeruzalémě, aniž by se znali. Yotam žil v židovské čtvrti na západě tohoto starobylého města, Sami v jeho arabské čtvrti na východě. Setkali se v Londýně roku 1999 a stali se z nich obchodní partneři ve firmě Ottolenghi, která mimo jiné provozuje restaurace a lahůdkářství. Jejich zážitky z dětství jim po čase posloužily jako inspirace při psaní této knihy. Tradiční recepty upravili tak, aby vyhovovaly životnímu stylu a chutím současných kuchařů a strávníků. Kniha je napsána jako pocta městu, kde se setkává mnoho kultur a také mnoho kuchyní z různých částí světa.

Obsahuje 120 receptů na přípravu zajímavých pokrmů ze zeleniny, luštěnin i masa, ale i dezertů, vybraných autory na základě jejich preferencí chutí a zvyků při vaření a také vzpomínek na to, jak se vařilo v jejich širších rodinách. Nesnažili se podrobně dokumentovat židovskou ani arabskou kuchyni v uvedeném městě, šlo jim spíše o zachycení vlastních zkušeností a jejich využití v současném stylu vaření.

Vydalo nakladateství Slovart.

Videa

reklama

reklama

\n