Hruškový koláč s mascarpone

Doba přípravy:
Počet porcí: 6
Hruškový koláč s mascarpone Foto:
Hruškový koláč s mascarpone
Foto: Michal Šajmir

Oslaďte si život s tímto neodolatelným koláčem. Hrušky mu dodají jemnost a sladkou chuť, kousky čokolády jsou jako malý poklad, který překvapí...

Suroviny
Těsto:
máslo 125 g
sůl 1 špetka
vejce 1 ks
jemná strouhanka 1 lžíce
Náplň:
menší hrušky 4 ks
smetana 100 ml
vejce 2 ks
moučkový cukr 2-3 lžíce
menší kousky čokolády 8 ks
Postup
1

Ve větší míse dobře promíchejte mouku, cukr a špetku soli. Přídejte změklé máslo, 1 vejce a v míse vše důkladně prohněťte. Pak vyndejte těsto na vál a ještě jednou dobře propracujte. Zabalte ho do fólie a nechte v lednici odpočinout asi 1 hodinu.

2

Kulatou koláčovou formu dobře vymažte máslem a vysypte moukou. Těsto vtlačte do formy a vytvořte vyšší okraj. Propíchejte vidličkou a vysypte strouhankou.

3

Smetanu společne s vejci, mascarpone a cukrem prošlehejte ponorným mixérem. Náplň nalejte na připravené těsto ve formě, trošku si dejte bokem.

4

Hrušky rozpůlte, oloupejte a zbavte jadřinců a vyplňte kousky čokolády. Rovnoměrně rozložte na koláč. Zbylou náplň přelijte přes hrušky.

5

Vloźte do trouby a pečte asi 45 minut při 180 C, až vršek koláče začne zlátnout. Koláč podávejte nejlépe ještě za tepla.

Hruškový koláč s mascarpone Foto: Michal Šajmir

Foto: Michal Šajmir, www.michalsajmir.com

Videa

reklama

reklama