Hruškový koláč s mandlovou náplní

Doba přípravy:
Hruškový koláč s mandlovou náplní Foto:
Hruškový koláč s mandlovou náplní
Foto: Pradobroty.cz

Bez hruškových koláčů to na podzim prostě nejde, hrušek máme plné kuchyně i spíže. Vyzkoušejte tento koláč, je pastvou i pro oči!

Suroviny
Hrušky:
hrušky (2 velké nebo 4 menší) 450 g
voda 700 ml
cukr 2 lžíce
skořice 1 svitek
rum 2 lžíce
Těsto:
máslo 100 g
vanilkový cukr 1 ks
vejce 1 ks
sůl
Mandlová nádivka:
vejce 2 ks
mleté mandle 100 g
hladká mouka 2 lžíce
Postup
1

Příprava hrušek: Hrušky oloupeme, nakrájíme na poloviny až čtvrtky (menší hrušky na půlky, větší na čtvrtky) a odstraníme jádřince. Připravené ovoce vložíme do hrnce, do kterého nalijeme vodu, rum a nasypeme skořici, hřebíček a cukr.

2

Přivedeme k varu a vaříme asi 5–7 minut hrušky do poloměkka. Musí být spíš tvrdé než měkké, dopečou se pak v troubě. Pokud máte měkké hrušky, nevařte je vůbec, zbytečně by pak byly kašovité a dezert byl nevzhledný. Po uvaření opatrně vyjmeme hrušky z nálevu a necháme trochu zchladit.

3

Příprava těsta: Máslo necháme povolit a společně s oběma cukry utřeme do světlé pěny. Přidáme vejce a propojíme. V jiné míse smícháme sůl a mouku, přidáme k máselné směsi a vypracujeme linecké těsto.

4

Těsto rukama natlačíme na dno a boky koláčové formy (27 cm v průměru) a vložíme do lednice odpočinout, než připravíme zbytek koláče. Zapneme troubu na 180 °C (horkovzdušnou na 160 °C).

5

Příprava nádivky: Mascarpone s cukrem vyšleháme do homogenní směsi (jde to i v ruce drátěnou metlou), přidáme vejce a spojíme. Pak přisypeme mandle, mouku a promícháme.

6

Formu s těstem vyndáme z lednice, na těsto nalijeme mandlovou nádivku.

7

Hrušky na horní části podélně nařezeme asi 0,5 cm do hloubky (neděláme z hrušek plátky, jen vytváříme žebrování) a zatlačíme je do krému zářezy nahoru.

8

Koláč vložíme do rozpálené trouby a pečeme 40–50 minut dozlatova.

Hruškový koláč s mandlovou náplní 2 Foto:

Hruškový koláč s mandlovou náplní; foto: Pradobroty.cz

Pradobroty Foto:

Objevte Pradobroty!

Lásku k jídlu si hýčkám už od dob, kdy jsem byla malé děvče. Tenkrát mi vařila maminka a školní jídelna. Když jsem vyrostla a osamostatnila se, musela jsem si začít vařit a péct sama. Záhy jsem zjistila, že mě to baví a docela i jde, protože mé výtvory chválí nejen můj muž, ale i kamarádi, známí a kolegové v práci.

V roce 2011 jsem se stala "matkou na mateřské" a abych nebyla intelektuálně nevytížená a z péče o potomstvo se nezbláznila, začala jsem jídlo fotit a založila blog Pradobroty.cz.

Na blogu najdete recepty převážně české a evropské a v 90 % takové, kde náročnost a výsledný efekt stojí v rozumném poměru.

Videa

reklama

reklama