Hrnkový cuketový perník

Doba přípravy:
Počet porcí: 12
Hrnkový cuketový perník  Foto:
Hrnkový cuketový perník
Foto: Kitchenette.cz

Cuketa má zcela neutrální chuť, takže se hodí i do sladkých moučníků. O jednoduchý recept na vláčný perník s cuketou se s námi podělila Markéta z food blogu Kitchenette.cz.

Cuketa má zcela neutrální chuť, takže se hodí i do sladkých moučníků. O jednoduchý recept na vláčný perník s cuketou se s námi podělila Markéta z food blogu Kitchenette.cz.

Tento recept vám pravděpodobně padne do oka, zvlášť pokud máte zahradu a na ní pěstujete cukety. Ty menší, chuťově lahodné, si vychutnejtev jiných receptech, ale pokud vám nějaká přeroste, a to je hned, šup sem s ní. Tady ji perfektně zužitkujete. Perník je krásně vláčný a vydrží takový poměrně dlouho. Pokud si ho chcete zpestřit, můžete do těsta přidat sušené hrozinky či brusinky nebo ho třeba doplnit o čokoládovou nebo citrónovou polevu.

Je to hrnečková verze, hodící se skvěle na chalupu, nebo tam, kde nemáte váhu ani mixér a tak vůbec… Hrneček není v tomto receptu anglický či americký cup, ale obyčejný český “čtvrtlitrák”. Ve své podstatě jde stejně pouze o poměr ingrediencí.

V ingrediencích uvádím také chia semínka, protože je přidávám všude tam, kam se dá. Jsou prostě zdravá… Můžete je klidně vynechat, nebo nahradit třeba drcenými lněnými.

Suroviny
žitná celozrnná mouka 1 hrnek
pšeničná celozrnná mouka 2 hrnky
rostlinný olej 3/4 hrnku
vejce 3 ks
jemně strouhaná cuketa (700 g) 3 hrnky
soda na pečení 1 lžička
prášek do pečiva 1 sáček
pravé kakao 2-3 lžíce
vanilka (extrakt, semínka z lusku nebo vanilkový cukr)
mletá skořice 1 lžička
mleté nové koření 1 lžička
mletý zázvor 1-2 lžičky
mletý kardamon 1 lžička
sůl 1 špetka
kůra z jednoho bio citronu
chia semínka 2-3 lžíce
Postup
1

Předehřejte troubu na 160 °C horkovzdušnou. Na pečení můžete použít velký plech nebo třeba dvě formy na biskupský chlebíček, jen doba pečení bude o trošku delší. Plech si vymažte nebo vyložte pečícím papírem.

2

Nastrouhejte cuketu na jemném struhadle. Šťávu, kterou pustí, neslévejte. V tomto receptu využijete cuketu úplně celou. Přidejte vejce, olej, semínka, citrónovou kůru a dobře promíchejte.

3

V druhé míse smíchejte všechny zbývající “suché” ingredience. Nyní můžete propojit obě směsi a vzniklé těsto dát rovnou na plech a do předehřáté trouby.

4

Pečte 20-25 minut, záleží na formě, kterou použijete. Otestujte špejlí, nemělo by na ní zůstávat tekuté těsto, ale zároveň se vždy snažím, aby koláč nebyl vysušený.

Hrnkový cuketový perník  Foto: Kitchenette.cz

Hrnkový cuketový perník , Foto: Kitchenette.cz

 

Objevte nový food blog!Markéta Pavleje

Kitchenette.cz je jeden z nejhezčích food blogů v Čechách. Jeho autorka Markéta Pavleje Šimrová je známou vizážistkou, která si z prostředí módy často odskakuje do kuchyně a tam vaří neskutečné dobroty.

I na fotkách je vidět, že Markéta má velké vizuální cítění, okamžitě na ty laskominy dostanete chuť. Na blogu najdete recepty, které určitě zvládnete uvařit, navíc jsou většinou zdravé, ze základních surovin, ideálně čerstvých a z velké části regionálních a sezonních.

 

 

Videa

reklama

reklama