Hřejivá polévka s cizrnou

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Hřejivá polévka s cizrnou  Foto:
Hřejivá polévka s cizrnou
Foto: Silvie Kolevová / Jídlo jako vášeň

Když je venku sychravo, není nic lepšího než talíř horké a husté polévky, která voní zajímavým kořením a nabízí spoustu různých struktur a chutí.

Sledujte kulinární show Karolína, domácí kuchařka každou sobotu v 17.00 na Primě!

Všechny recepty, bonusová videa a další informace z natáčení najdete ve speciálu:

Připravte si tuto výbornou polévku podle videoreceptu:

Uložit

Suroviny
cibule 1 ks
mrkev 2 ks
malý celer 1/2 ks
střední brambory 4 ks
malá brokolice 1/2 ks
máslo 2 lžíce
mletá kurkuma 2 lžičky
mletý koriandr 1 lžička
mletý římský kmín 1 lžička
voda 1 litr
sůl a čerstvě namletý pepř
konzervovaná loupaná rajčata 1 plechovka (400 g)
konzervovaná cizrna, slitá a propláchnutá 1 plechovka (400 g)
hladkolistá petržel 1 velká hrst
chilli koření podle chuti
Postup
1

Očistěte a nakrájejte zeleninu a brambory. Cibuli nakrájejte najemno, mrkev na kolečka, celer a brambory na kostičky, brokolici rozeberte na malé růžičky.

2

Na másle osmahněte cibuli do sklovata. Přisypte všechno koření a za stálého míchání ho nechte asi 2 minuty osmahnout, ať se pěkně rozvoní. Pak přidejte všechnu zeleninu kromě brokolice, rajčat a cizrny. Opékejte několik minut spolu s kořením a cibulí. Zelenina by měla nabrat krásnou zlatavou barvu.

3

Zalijte litrem vody, osolte a opepřete, přiveďte k varu a pomalu na mírném plameni vařte 15 minut.

4

Poté přidejte rajčata (v hrnci je rozmáčkněte vařečkou), vodou propláchnutou cizrnu a nakonec brokolici. Vařte ještě dalších 5 minut. Ochutnejte, a je-li třeba, dochuťte solí či pepřem. Do hotové polévky vmíchejte nasekanou petržel.

5

Hned podávejte, ale pokud vám něco zbude do druhého dne, budete nadšeni – všechny chutě se přes noc nádherně prolnou. Máte-li rádi ostré chutě, na talíři si polévku přiostřete chilli – čerstvým, sušeným nebo pastou.

Hřejivá polévka s cizrnou  Foto: Hřejivá polévka s cizrnou; foto: Silvie Kolevová/Jídlo jako vášeň

Karolína, domácí kuchařka – JÍDLO JAKO VÁŠEŇ

Karolína Kamberská

Jídlo jako vášeň Foto:

Třetí kniha gastronomické novinářky a televizní kuchařky Karolíny Kamberské navazuje na předchozí velmi úspěšné tituly Karolína, domácí kuchařka a Štěstí z kuchyně i na oblíbený televizní pořad o vaření na TV Prima. Autorka v nové knize s nadsázkou přiznává, že možná jídlu přikládá moc velký význam – ale považuje zkrátka za velmi blahodárné udělat si na jídlo čas a uprostřed stolu zapálit svíčku.

V tomto svém přístupu k jídlu cítí Karolína spřízněnost se Středomořím, proto právě tam hledala inspiraci pro řadu receptů. Kromě toho kniha nabízí nápady, jak pohostit větší společnost přátel či partu malých děti - zkrátka každého, s kým se čtenář chce o svou lásku k jídlu podělit.

Kniha obsahuje jak všechny recepty z nové podzimní řady pořadu Karolína, domácí kuchařka, tak recepty vytvořené pouze pro tuto knihu. Stejně jako u předchozích Karolíniných kuchařek je každý recept doplněn krásnou barevnou fotografií od Silvie Kolevové a také praktickými tipy, díky kterým jídlo snadno uvaří i začínající kuchaři. Čtenáři se opět mohou těšit i na Karolíniny postřehy a vzpomínky, které se vážou k jednotlivým jídlům.

Uložit

Videa

reklama

reklama

\n