Hrášková polévka s pórkem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Hrášková polévka s pórkem Foto:
Hrášková polévka s pórkem
Foto: All

Pokud byste chtěli čistě vegetariánskou verzi této polévky, stačí nahradit kuřecí vývar zeleninovým. Díky vejci a smetaně je navíc relativně sytá a může být výborným obědem.

Suroviny
nesolené máslo 2 lžíce
pórek, očištěný a nakrájený najemno 2 ks
střední žlutá cibule nakrájená na kostičky 1 ks
mražený hrášek 420 g
kuřecí vývar 4 hrnky
sůl
čerstvě namletý černý pepř
špetka kajenského pepře
limetková šťáva 1 lžička
vejce 4 ks
smetana 2 lžíce
čerstvá bylinka na ozdobu (bazalka, máta nebo kopr)
Postup
1

Rozehřejte máslo ve velkém hrnci na středním plameni. Přisypejte nakrájený pórek, cibuli, špetku soli a restujte na nižším plameni asi 8–10 minut. Stále míchejte, dokud nezesklovatí.

2

Přidejte mražený hrášek, kuřecí vývar a promíchejte. Polévku přiveďte k varu a následně ihned snižte plamen a nechejte probublávat bez pokličky asi 15–20 minut, dokud nebude hrášek měkký.

3

Opatrně přendejte polévku do mixéru a rozmixujte, ne úplně dohladka: nechte jí nějakou strukturu.

4

Vraťte polévku do hrnce a opět povařte po dobu asi 5–10 minut, dokud nezhoustne. Dochuťte solí, pepřem a přidejte kajenský pepř a limetkovou šťávu. Než si připravíte zastřená vejce, vraťte hrnec s polévkou na plotnu na velmi nízký plamen a občas promíchejte.

5

Nyní si připravte zastřená vejce. Vaří se v mírně vroucí osolené vodě s přidanou lžičkou octa. Syrové vejce vyklepněte do misky nebo naběračky, vodu v hrnci roztočte vařečkou jako vír a vejce do ní nechte opatrně sklouznout. Naběračkou pak bílek opatrně přehrňte přes žloutek a po minutě nebo dvou vejce děrovanou naběračkou vyjměte z vody.

6

Polévku dodělejte přimícháním smetany. Servírujte ve velkých miskách, polévku posypte čerstvými bylinkami, pokapejte olivovým olejem a přidejte zastřené vejce.

Hrášková polévka s pórkem 2 Foto: Hrášková polévka s pórkem, foto: bloggingoverthyme.com

Videa

reklama

reklama