Hrášková polévka s mátou

Doba přípravy:
Počet porcí: 6
Hrášková polévka s mátou Foto:
Hrášková polévka s mátou
Foto: Thinkstock

Zapomeňte na šedohnědou hrachovku ze školní jídelny. Když hrášek uvaříte rychle, zachová si svou krásnou barvu, čerstvé bylinky se postrají o akceleraci chuti. Navíc je tahle jarní vzpruha výborná horká i za studena.

Suroviny
máslo 3 lžíce
cibule 1 střední
hrášek 6 hrnků
zeleninový vývar 4 hrnky
hladkolistá petržel 1/4 hrnku
máta 1/4 hrnku
sůl
pepř čerstvě mletý
crème fraîche 1/4 hrnku
smetana 2 lžíce
pažitka
Postup
1

V hrnci rozpusťte máslo na mírném ohni. Vsypte nadrobno nakrájenou cibuli a za stálého míchání smažte dosklovata. Přidejte 2 hrnky vývaru a přiveďte k varu. Vsypte hrášek, zmírněte oheň a vařte lehce doměkka. U čerstvého hrášku to trvá asi 5 minut, mraženému – povolenému hrášku stačí 2 minuty.

2

Hrnec stáhněte z plotny, přidejte petržel, mátu a zbývající 2 hrnky vývaru. Polévku důkladně rozmixujte v mixéru nebo ponorným mixérem a pokud je polévka příliš hustá, zřeďte ji vodou na požadovanou hustotu. Okořeňte solí a pepřem.

3

V malé misce smíchejte crème fraîche se smetanou. Teplou polévku servírujte se lžící smetanové směsi a posypte nasekanou pažitkou.

Videa

reklama

reklama