Hrachová polévka

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–6
Hrachová polévka  Foto:
Hrachová polévka
Foto: L.A. CREATIVE FOOD

Tahle klasická a v řadě krajů dodnes (i jako vánoční) oblíbená polévka hodně utrpěla nepěkným zacházením ve školních jídelnách – přitom jde o skutečnou lahůdku. V krémové verzi je dokonce vysloveně elegantní a na vánoční tabuli jako dělaná.

Nejen tradiční vánoční recepty najdete v aktuálním čísle časopisu Prima FRESH:

Článek

Sváteční pohoda s Prima FRESH  Foto:

Užijte si sváteční pohodu s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Nové číslo časopisu Prima FRESH plné inspirace, která vám zpříjemní sváteční čas i zimní radovánky, najdete v prodeji již od středy 16. listopadu.
Suroviny
propláchnutý půlený sušený žlutý nebo zelený hrách, namočený přes noc do studené vody 500 g
sůl
majoránka
máslo 2 lžíce
hladká mouka 1 lžíce
vychladlý masový nebo zeleninový vývar 1 litr
anglická slanina nebo uzený bůček 100 g
Postup
1

Hrách propláchněte pod tekoucí vodou. V dostatečně velkém hrnci ho zalijte čerstvou vodou, uveďte do varu a pozvolna vařte, až bude opravdu měkký – povede se to za zhruba hodinu. Ke konci varu vodu osolte.

2

V jiném hrnci rozehřejte máslo a osmažte na něm mouku. Vzniklou jíšku zalijte vychladlým vývarem, uveďte do varu a pak nechte zvolna vařit. Až bude hrách měkký, prolisujte ho přes jemné síto do vařícího se vývaru a společně ještě chvíli povařte.

3

V pánvi si mezitím nechte vyškvařit slaninu nakrájenou na kostičky a ke konci varu ji přidejte do polévky. Na úplný závěr polévku dochuťte a vmíchejte do ní trochu smetany.

PRIMA TIP: Pokud chcete mít polévku opravdu hedvábně hladkou, musíte ji prolisovat přes síto – buď hned, nebo ji napřed rozmixujte. V sítu se zachytí zbytky tužších slupek. Pokud vám nevadí rustikálnější vzhled a konzistence polévky, stačí, když měkký hrách jen trochu podrtíte mačkadlem na brambory.

Hrachová polévka  Foto: Hrachová polévka; foto: L.A. CREATIVE FOOD

Videa

reklama

reklama