Hraběnčin strouhaný koláč s mákem

Doba přípravy:
Počet porcí: 10
Hraběnčin strouhaný koláč s mákem  Foto:
Hraběnčin strouhaný koláč s mákem
Foto: Maková kuchařka

Hraběnčin koláč se tradičně připravuje s tvarohem, ale dílem náhody vznikla tato verze s mákem a je tak povedená, že se dostala do moc pěkné Makové kuchařky. Určitě tento koláč vyzkoušejte - bude vám chutnat :)

Článek

16x vaříme a pečeme s mákem Foto:

16x vaříme a pečeme s mákem

Používání máku při pečení a vaření je ryze evropskou specialitou. A v našich končinách je mák skutečně velmi oblíbený. Koláče, bábovky, buchty... Možností, jak tato černá...
Suroviny
Těsto:
kypřicí prášek 1/2 sáčku
rostlinný tuk 130 g
žloutky 4 ks
vlažné mléko 1-3 lžíce
nastrouhaná citronová kůra
tuk a mouka na vymazání a vysypání plechu
Náplň:
nahrubo nastrouhaná jablka 6 ks
nastrouhané tvrdší hrušky 2 ks
rozinky (předem namočené) 1 hrst
mletý modrý mák 3 hrsti
vanilkový cukr 1 sáček
bílky 4 ks
Postup
1

Z mouky, kypřicího prášku, změklého tuku, cukru, žloutků, mléka a citronové kůry uhněťte rukama tuhé těsto. Nebude vám to trvat déle než 10 minut, a to ani v případě, že ho děláte poprvé. Třetinu těsta dejte do mikrotenového sáčku a uložte do chladničky.

2

Zbývající těsto roztlačte rovnoměrně na velký hlubší plech potřený tukem a vysypaný moukou. Pokud se vám chce vytahovat vál a váleček, můžete těsto nejdřív rozválet a opatrně přenést na plech. Na těsto navrstvěte směs strouhaných jablek a hrušek, posypte rozinkami, mákem a cukrem. V troubě vyhřáté na 180 stupňů pečte koláč asi 20 minut.

3

V mírném předstihu ušlehejte z bílků tuhý sníh a rozetřete na předpečený koláč. Navrch nahrubo nastrouhejte ztuhlé odložené těsto a na chutný výsledek si u trouby počkejte ještě asi 20 minut.

Hraběnčin strouhaný koláč s mákem  Foto: Hraběnčin strouhaný koláč s mákem , Foto: Maková kuchařka

Maková kuchařka Foto:

Maková kuchařka

Příběh máku a 71 skvělých receptů

Mária Abrahámová, Gabriela Čechovičová

Mák patří odjakživa k naší národní tradici. Je cennou surovinou nejen pro svůj přirozeně vysoký obsah vápníku, ale umí také dodat jídlům neopakovatelný šmrnc.

V knize slovenské autorky Gabriely Čechovičové najdete škálu receptů na slané i sladké makové pokrmy, mnoho zajímavých informací o historii pěstování různých odrůd máku a tipy, jak mák zařadit do jídelníčku.

Vydává Esence, 224 stran, doporučená cena 299 Kč

Videa

reklama

reklama