Hovězí žebra s pivem a zeleninou

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Hovězí žebra s pivem a zeleninou Foto:
Hovězí žebra s pivem a zeleninou
Foto: Svět na pánvi

Jednoduchý a vynikající recept, díky kterému zachováte všechnu chuť a sílu hovězího masa. Nemluvě o skvělé omáčce, do které je radost namočit chleba. Je to takový netradiční guláš s masem, které odpadává od kosti.

Suroviny
hovězí žebra se spoustou masa 8 kusů
cibule 1 ks
mrkev 1 ks
celer 200 g
česnek 3 stroužky
rozmarýn 1 snítka
tymián 1 snítka
rajský protlak 100 g
hladká mouka 1 lžíce
červené víno 200 ml
černé pivo 300 ml
hovězí vývar 300 ml
cukr 1 lžíce
sůl
jarní cibulka na ozdobení
Postup
1

Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo. Mrkev a celer očistíme a nakrájíme na kostičky zhruba 1 cm velké. Česnek oloupeme a nasekáme nahrubo.

2

V oleji v pekáčku pomalu dozlatova orestujeme cibuli, mrkev a celer. Přidáme nasekaný česnek, tymián a rozmarýn. Přidáme protlak a lehce orestujeme. Zaprášíme moukou a řádně promícháme. Zalijeme vínem, vývarem a pivem, přidáme bobkový list, cukr a celý pepř, osolíme. Nakonec přidáme žebra a odkryté pečeme v troubě při160 °C asi 120 minut. Pokud je třeba, podléváme vývarem.

3

Po vyndání z trouby přidáme ještě nahrubo nasekanou jarní cibulku a servírujeme, nejlépe s čerstvým pečivem.

Svět na pánviSvět na pánvi

aneb Cesta k šéfkuchařské čepici

Kuchařka šéfkuchaře Romana Dolejše vám umožní uvařit si autentické recepty ze všech míst, kde jako kuchař působil (Rakousko, Švýcarsko, Karibik, zaoceánská loď nebo soukromý ostrov), a navíc také nahlédnout do zákulisí kuchařské profese a zjistit, jak to chodí v kuchyních luxusních hotelů.

Každému svému působišti věnoval jednu kapitolu, do níž vybral autentické místní recepty, ať už ty, které vařil na svém pracovišti, nebo domácí recepty svých spolupracovníků. Všechny jsou ale vybrány tak, aby je zvládl uvařit i laik a aby se daly uvařit i u nás z běžně dostupných surovin, nejsou složité na přípravu ani dokončení.

Vydalo nakladatelství Smart Press

Videa

reklama

reklama