Hovězí žebra s chilli

Doba přípravy:
Počet porcí: 2
Hovězí žebra s chilli Foto:
Hovězí žebra s chilli
Foto: Muži sobě

Tato luxusní „obíračka“ je vyloženě chlapské jídlo. O recept na tuto lahůdku se podělil šéfkuchař Jan Weisner z restaurace Midtown Grill v hotelu Marriott v nové kuchařce Muži sobě.

"Žebra tak nějak neodmyslitelně patří ke sledování sportu na velkoplošné obrazovce v hospodě. Málokdo si je dopřeje i doma, zejména ta hovězí, což je škoda, protože kromě dlouhého pobytu v troubě nic zvláštního nevyžadují. Jejich největší výhoda je, že vydrží nejen pár dnů v ledničce, ale klidně i několik týdnů v mrazáku. Nepodléhají zkáze, můžeš je snadno zmrazit i rozmrazit podle momentální potřeby. Já jich vždycky peču tolik, kolik se jich vejde do toho největšího pekáče, který doma mám."  Honza Wiesner

Suroviny
hovězí žebra, dlouhá asi 12 cm 1,75 kg
česnek 4 stroužky
čerstvý tymián 4 větvičky
olivový olej 2 lžíce
mořská sůl
čerstvě namletý pepř
cibule 1 velká
mrkev 1 kus
celer 40 g
nakrájené rajče 1 ks
suché červené víno 500 ml
silný hovězí vývar 900 ml
med 1 lžíce
máslo 30 g
Postup
1

Nakrájejte česnek na plátky, přidejte tymián, olivový olej, mořskou sůl a čerstvě mletý pepř. Do vzniklé marinády naložte hovězí žebra a dejte do ledničky na několik hodin odležet.

2

Předehřejte troubu na 110 stupňů. Žebra vyjměte z marinády a oberte z nich česnek a tymián (při smažení byste je spálili, ale nevyhazujte je). V hlubší pánvi pozvolna opečte žebra, nejprve kostí nahoru a pak ze všech stran, až zhnědnou. Opečená žebra vložte do pekáče.

3

Nakrájejte cibuli, mrkev a celer na kostky. V tuku, který pustila žebra, zeleninu orestujte, až lehce zhnědne – na důkladném orestování zeleniny závisí finální barva omáčky. Přidejte nakrájené rajče nebo sterilovaná rajčata (150 g), česnek a tymián z marinování žeber, zalijte červeným vínem a hovězím vývarem. Vše krátce povařte a potom omáčkou zalijte žebra v pekáči. Přikryjte poklicí nebo hliníkovou fólií.

4

Zakrytý pekáč dejte do předehřáté trouby a nechte zvolna dusit doměkka, trvá to přibližně 10–11 hodin podle kvality žeber.

5

Upečená žebra vyjměte z pekáče a šťávu přeceďte přes hrubé síto, zbytky zeleniny propasírujte (protlačte přes síto) pomocí lžíce nebo naběračky. Přidejte med, na drobné nudličky nakrájené chilli papričky a máslo. Jakmile se máslo i med rozpustí, přelijte omáčkou žebra a můžete jíst.

Prima tip: Vzhledem k dlouhé době pečení se vyplatí uvedená množství zněkolikanásobit a upéct si větší zásobu. Jednotlivé porce můžete snadno zamrazit a v případě hladu rychle rozmrazit v mikrovlnce.

Potřebuje někdo k masu přílohu? Stačí chleba!

Muži sobě

Muži soběMuži vaří jinak než ženy – jsou otevřeni novým surovinám a postupům, rádi experimentují a nevadí jim investovat do potřebných surovin a vybavení. Zároveň ale vyžadují bezproblémovou a snadnou přípravu, úspěšnost na první pokus a intenzivní chuť.

Přesně takové jsou recepty v této knize. Všechny je vymysleli a otestovali muži, a to muži na slovo vzatí – přední čeští šéfkuchaři, kteří patří k české špičce: Roman Paulus (Alcron), Jirka Štift (Mandarin Oriental), Roman Dolejš (Corinthia), Michal Pšenička (Café Imperial), Ondřej Jíňa (TriBeCa), Titus Eliáš (Na Kopci a Na Konci), Tomáš Stehlík (Buddha-Bar), Marek Fichtner (Kempinski) a Jan Wiesner (Marriott).

Díky této knize zjistíte, že šéfkuchaři doma vaří podobně jako vy – rychle a nekomplikovaně. A že když použijete kvalitní suroviny a správně je zkombinujete, dosáhnete profesionálního výsledku i v domácí kuchyni.

Vydalo nakladatelství Rebe books Zuzany Humpolcové; doporučená cena: 499 Kč

Více info: www.muzivari.cz ; www.facebook.com/Muzisobe

Videa

reklama

reklama