Hovězí tokáň

Doba přípravy:
Hovězí tokáň Foto:
Hovězí tokáň
Foto: Pradobroty.cz

Pokud příliš neholdujete rýži, můžete samozřejmě připravit klasický knedlíček. Ale námi nabízenou variantu rozhodně zvažte!

Suroviny
hovězí krk nebo kýta 1 kg
česnek 2 stroužky
cibule 2 ks
sádlo 50 g
sůl 1 lžička
hladká mouka 1 lžíce
bílé víno 200 ml
hovězí vývar 800 ml
voda na dolévání
petržel na ozdobu
rýže jako příloha
Postup
1

Maso vyndejte asi hodinu před přípravou z lednice a přikryté nechte povolit na pokojovou teplotu. Poté ho nakrájejte na nudličky dlouhé 5 cm a široké 0,5 cm. Česnek a cibuli nakrájejte najemno.

2

Kastrol postavte na sporák na střední plamen a rozpalte v něm sádlo. Vložte cibuli a restujte dohněda (to trvá asi 20 minut a chce to časté míchání, aby se cibule nepřipálila). Zvyšte intenzitu plamene a přidejte maso (předem nesolte ani nepepřete), které restujte dohněda. Maso při restování pustí šťávu, tu je nutné zcela vyvařit.

3

Přidejte protlak a míchejte asi 1 minutu.

4

Snižte plamen na polovinu, přidejte česnek, sůl, pepř a mouku a míchejte další minutu. Nalijte do kastrolu víno a za občasného míchání ho nechte zcela odvařit.

5

Maso zalijte vývarem, přiveďte k varu, snižte plamen na minimum a pod pokličkou nechte bublat do změknutí masa (cca 2 hodiny).

6

Hladina omáčky by měla být asi 1 cm nad masem (na začátku), postupně se odpaří. Je dobré udržovat hladinu omáčky cca do poloviny masa. Pokud se tedy vyvaří víc tekutin, přilijte víc vody a pokračujte v dušení. Maso by mělo být na konci procesu měkké tak, že se dá jendoduše krájet tupým předmětem, třeba vařečkou.

7

Podle potřeby dochuťte solí a podávejte s rýží zdobené petrželkou.

Hovězí tokáň 2 Foto: Hovězí tokáň; foto: Pradobroty.cz

Pradobroty Foto:

Objevte Pradobroty!

Lásku k jídlu si hýčkám už od dob, kdy jsem byla malé děvče. Tenkrát mi vařila maminka a školní jídelna. Když jsem vyrostla a osamostatnila se, musela jsem si začít vařit a péct sama. Záhy jsem zjistila, že mě to baví a docela i jde, protože mé výtvory chválí nejen můj muž, ale i kamarádi, známí a kolegové v práci.

V roce 2011 jsem se stala "matkou na mateřské" a abych nebyla intelektuálně nevytížená a z péče o potomstvo se nezbláznila, začala jsem jídlo fotit a založila blog Pradobroty.cz.

Na blogu najdete recepty převážně české a evropské a v 90 % takové, kde náročnost a výsledný efekt stojí v rozumném poměru.

Videa

reklama

reklama