Hovězí Stroganov s rýží, červenou cibulí & chuťovka s petrželkou

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Hovězí Stroganov s rýží, červenou cibulí & chuťovka s petrželkou Foto:
Hovězí Stroganov s rýží, červenou cibulí & chuťovka s petrželkou
Foto: David Loftus

Připravte si tradiční pokrm Stroganov v 15minutové verzi podle Jamieho Olivera. Minutkové hovězí maso v krémové omáčce s paprikou, houbami, cibulí a kyselými okurčičkami je prostě výborné.

Co potřebujete: Všechny ingredience připravené • Horká voda v konvici • Středně velký kastrol s pokličkou na středním plameni • Robot (s krouhacím nástavcem) v pohotovosti • Velká pánev na smažení na vysokém plameni

Suroviny
Rýže:
rychlovarná celozrnná nebo basmati rýže 1 hrnek (300 g)
baby špenát 200 g
Chuťovka:
malé červené cibule 2 ks
kyselé okurčičky 1 hrst
hladkolistá petržel 1 svazek
Stroganov:
směs hub 300 g
česnek 3 stroužky
steaky z hovězího roštěnce bez tuku 2x 200 g
sladká mletá paprika 1 vrchovatá lžíce
citron 1 ks
brandy 1 lžíce
netučný bílý jogurt 4 vrchovaté lžíce
polotučné mléko 1 lžíce
Postup
1

Do kastrolu dejte vařit 1 hrnek rýže, 2 hrnky vroucí vody, lístky tymiánu a špetku soli a pepře, přikryjte pokličkou a občas promíchejte. Cibule oloupejte a pak je s okurčičkami nakrouhejte v robotu a vsypte do mísy. Stonky petržele nakrájejte na jemné plátky a lístky nakrájejte nahrubo, pak promíchejte s okurčičkami a cibulí s trochou nálevu z okurek a špetkou soli, všechno dobře prohněťte.

2

Houby natrhejte nebo nakrájejte rovnou do pánve na smažení a smažte za pravidelného promíchávání na 2 lžících oleje, prolisujte k nim neoloupaný česnek a dvě třetiny chuťovky s petrželkou. Maso nakrájejte na 1cm nudličky a promíchejte je se solí, pepřem, paprikou a jemně strouhanou kůrou z citronu. Houby vsypte na talíř, do pánve dejte 2 lžíce oleje a nudličky masa v jedné vrstvě, obraťte je, až zespoda zezlátnou.

3

K rýži přidejte špenát a znovu přikryjte. K masu přidejte brandy a opatrně ji zapalte (jestli chcete), nechte plamínky odumřít a pak vraťte houby s jogurtem a mlékem a uveďte do varu. Zavadlý špenát přesuňte na hezký tác, na něj nasypte nakypřenou rýži. Přidejte masovou směs a z výšky posypte vymačkanou a scezenou chuťovkou.

Fotografie a recept použity z knihy: Jamie Oliver – 15 minut v kuchyni (Jamie’s 15-Minute Meals). Recepty: © Jamie Oliver, 2012. Kniha „Jamie Oliver – 15 minut v kuchyni“ vydána v českém jazyce 7.10. 2013 © MLD Publishing s.r.o.

Jamie Oliver - 15 minut v kuchyniJamie Oliver – 15 minut v kuchyni

Kuchařka Jamieho Olivera vás naučí vařit bleskově rychlá jídla pro pracovní dny. Volně navazuje na předchozí úspěšný titul „Jamie Oliver – 30 minut v kuchyni“. Kniha čtenáře naučí připravit rychlé a zdravé hlavní jídlo, které nakrmí celou rodinu. „Kniha je zcela a úplně věnována tomu, co chcete – bleskově připravené chutné a výživné jídlo na každý den,“ dodává Jamie Oliver.

Jídla v knize splňují téměř nemožné zadání. Jsou zároveň nutričně a chuťově vyvážená, nezávisí na drahých surovinách a jejich příprava je bleskově rychlá. Recepty jsou načasovány asi na 15 minut přípravy, i začátečníkům ale umožní připravit skvělé jídlo na konci vytíženého pracovního dne.

Recepty jsou rozděleny do 9 hlavních kapitol podle typu jídla – kuře, hovězí, vepřové, jehněčí, ryby, těstoviny, polévky a sendviče, zelenina, snídaně. Řada receptů je vegetariánských, takže se úplně obejdou bez masa. Každá jednotlivá porce pak obsahuje zhruba 580 kalorií a obsahuje maximálně vyvážený poměr živin.

Videa

reklama

reklama