Hovězí Stroganoff

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–6
Hovězí Stroganoff  Foto:
Hovězí Stroganoff
Foto: isifa.com

Stroganoff je jeden z klasických receptů, který bude vždy patřit k oblíbeným. Je to ideální všední jídlo, ale s přidáním některých ingrediencí ho můžete změnit v slavnostní večeři.

Nejobvyklejší Stroganoff bývá s osmaženou cibulí a žampiony, podávaný s rýží. Je ale i několik jiných způsobů. Tahle verze je kombinací několika různých receptů a je naprosto skvělá.

Suroviny
hovězí svíčková 750 g
sůl
čerstvě namletý černý pepř
hladká mouka 15–20 ml
máslo 60 ml
středně velké cibule, rozpůlené a nakrájené na tenké plátky 2 ks
hnědé žampiony, rozpůlené a nakrájené na tenké plátky 250 g
Postup
1

Maso nakrájejte na 5 mm tenké plátky, potom na proužky 5 mm silné a 5 cm dlouhé. Dobře okořeňte solí a pepřem a dejte je spolu s moukou do plastikového sáčku. Dobře protřepejte, aby se maso úplně obalilo.

2

Na pánvi s těžkým dnem rozpalte polovinu másla a smažte cibuli, dokud nezačne trochu hnědnout. Cibuli děrovanou lžící vyndejte. Do stejné pánve dejte žampiony a opékejte, dokud nebudou měkké. Vyndejte děrovanou lžící, na pánev dejte zbývající máslo a pořádně je rozpalte. V malých várkách opékejte masové nudličky asi 3–4 minuty, občas pánví potřeste, abyste se ujistili, že se maso na dně nepřichycuje. Potom várku vyjměte a dejte smažit další.

3

Až bude všechno maso opečené, vraťte je na pánev spolu s cibulí a žampiony a vše prohřejte. Snižte teplotu a dosolte a opepřete, je-li potřeba. Přidejte rajčatový protlak a kyselou smetanu a jemně promíchejte, abyste uvolnili na dně přichycené kousky masa.

4

Pánev s masem dejte do větší pánve s vařící vodou a nechte tak 5 minut, aby se chutě spojily. Podávejte s tenkými bramborovými hranolky.

Hovězí Stroganoff  Foto: isifa.com

Hovězí Stroganoff. Foto: isifa.com

 

Videa

reklama

reklama