Hovězí steak s orestovanými houbami

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Hovězí steak s houbami Foto:
Hovězí steak s houbami
Foto: All

Začínají růst houby! Až se nabažíte oblíbené smaženice, bramboračky a houbového guláše, vyzkoušejte i něco nového. Třeba orestované houby s majoránkou jsou skvělá příloha k minutkám...

Suroviny
hovězí roštěnec z mladého býka 600–800 g
bílý vinný ocet 2 lžíce
olej 2 lžíce
směs čerstvých hub (hřiby, lišky) 400 g
máslo 2 plátky
čerstvá majoránka 4 snítky
sůl a čerstvě namletý černý pepř
Postup
1

Maso naporcujte na čtyři steaky. Ochuťte solí a čerstvě mletým pepřem. Zastříkněte velmi jemně octem a nechte asi 15 minut odležet. Houby očistěte. Velké překrájejte na menší kousky, malé nechte vcelku.

2

V pánvi rozpalte olej. Dejte na něj steaky a opékejte je 3 minuty z jedné strany. Obraťte je a pečte ještě 3–6 minut, podle toho, jak je chcete mít propečené. Poté je zabalte do alobalu a nechte odpočívat v teple.

3

V kastrolu rozehřejte máslo. Vsypte na něj houby a duste je asi 5 minut. Osolte a mírně opepřete. Horké houby dochuťte kapkou zbylého octa a ihned podávejte se steakem a majoránkou.

Jezte česky, Foto: JEZTE ČESKY– rok v naší kuchyni

Jana Vašáková, Zdena Skokanová N.

Tato kuchařka přináší osvědčené tipy, jak používat zdravé lokální sezonní suroviny v kuchyni – autorky oprášily staré české recepty našich babiček a prababiček a přizpůsobily je současným potřebám. Naučí vás připravovat domácí marmelády, sirupy i nanuky, nezapomínají ani na netradiční vánoční a velikonoční menu nebo pochoutky z posvícení. Navíc v knize najdete zajímavosti a reportáže z tradiční zabijačky nebo z honu.

Vydalo nakladatelství Smart Press

 

Videa

reklama

reklama