Hovězí satay s arašídovou omáčkou

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Hovězí satay  Foto:
Hovězí satay
Foto: Michal Šajmir

Toto původem indonéské jídlo už zdomácnělo téměř v celé jihovýhodní Asii. A není důvod, proč by se mu nemělo dobře dařit i u nás. Marinované a ugrilované kousky masa na špízu servírujte s typickou arašídovou omáčkou.

Suroviny
hovězí svíčková 400 g
cibule 2 ks
Na marinádu:
cibule pokrájená na čtvrtky 1 kus
česnek 2–3 stroužky
rybí omáčka 2 lžíce
třtinový cukr 1 lžíce
voda 0,5 dl
Na omáčku:
arašídový olej 1 lžíce
kokosové mléko 250 ml
rybí omáčka 2 lžíce
sweet chilli omáčka 2–3 lžíce
mletá sušená citronová tráva 1 lžička
Postup
1

Ingredience na marinádu rozmixujte v mixéru. Mixujte klidně o něco déle, aby se rozpustil cukr. Maso nakrájené na větší kousky zamíchejte v míse s marinádou tak, aby se v ní rovnoměrně obalilo a nechte v lednici marinovat 3–4 hodiny nebo přes noc.

2

Kousky masa a pokrájené cibule napíchněte na špízy a grilujte na středním až menším žáru. Lepší je pomalé grilování, aby se marináda nepřipálila. Špízy lze opéct i na grilovací pánvi, pokud zrovna není počasí na venkovní grilování.

3

Na omáčku rozehřejte (ne úplně rozpalte, stačí mírnější teplota) na pánvi arašídový olej, vmíchejte burákové máslo, celé kokosové mléko, sweet chilli a rybí omáčku. Rybí omáčka je hodně slaná, takže pokud používáte solené burákové máslo, nejdříve smíchejte všechny ostatní ingredience, ochutnejte a podle toho přidejte rybí omáčku.

4

Směs na pánvi pomalu zahřívejte a míchejte, dokud se ingredience nespojí v hladkou omáčku, a hned odstavte z ohně. Omáčka nesmí projít varem, oddělil by se tuk a už by se znovu nespojil. Chuti to však neškodí, je to jen estetická závada.

5

Masové špízy servírujte s arašídovou omáčkou. Můžete přidat bílou nebo ochucenou rýži a skrojek limety.

Hovězí satay  Foto: Michal Šajmir

Hovězí satay , Foto: Michal Šajmir, www.michalsajmir.com

Videa

reklama

reklama