Hovězí roštěnky ve švestkové omáčce a jemné bramboráčky

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Hovězí roštěnky ve švestkové omáčce a jemné bramboráčky  Foto:
Hovězí roštěnky ve švestkové omáčce a jemné bramboráčky
Foto: Karolína domácí kuchařka

Hovězím roštěnkám sluší dlouhé pomalé dušení, které z nich vykouzlí měkkou a šťavnatou pochoutku. Zkuste je tentokrát připravit s výtečnou omáčkou ze švestkových povidel. Jako přílohu servírujte křupavé a chuťově jemné bramboráčky. A nedivte se, když se strávníci neudrží a budou vylizovat talíře :)

Sledujte kulinární show Karolína, domácí kuchařka každou sobotu v 18.10 na Primě!

Všechny recepty, bonusová videa a další informace z natáčení najdete ve speciálu:

Suroviny
Roštěnky:
olej 2 lžíce
hovězí roštěnec 600–800 g
cibule, nakrájená najemno 3 ks
červené suché víno 500 ml
sůl
čerstvě namletý pepř
švestková povidla 5 lžic
špetka mleté skořice
rozmarýn 1 snítka
špetka cukru na dochucení, nemusí být
studené máslo 1 lžíce
Bramboráčky:
brambory 1 kg
horké mléko 3–4 lžíce
velké vejce 1 ks
hladká mouka asi 2 lžíce
sůl
čerstvě namletý pepř
mletý kmín 1/4 lžičky
malý stroužek česneku, nemusí být 1 ks
lístky z čerstvého rozmarýnu nebo tymiánu 1 snítka
nasekaná petrželka 1 lžíce
olej nebo sádlo na smažení
Postup
1

Maso nakrájejte na plátky přes vlákna, nasekněte špičkou nože okraje a oloupanou cibuli nakrájejte najemno.

2

Rozpusťe si máslo v kastrolu a opečte na něm roštěnky z obou stran. Pak je vyndejte na talíř a v kastrolu opečte cibuli dozlatova. Pak maso vraťte, mírně podlijte červeným vínem, osolte a opepřete a nechte pomalu pod pokličkou dusit, dokud nebude měkké. Občas podlijte vínem, případně otočte.

3

Když je maso měkké, rozmíchejte si povidla ve zbylém víně, přidejte skořici, balzamikový ocet, odrhnuté lístky rozmarýnu a přilijte k masu. Ochutnejte, a pokud je to potřeba, trošku přislaďte (nejlépe třtinovým cukrem) – chuť by měla být mírně sladkokyselá. Pak mírným varem zredukujte omáčku na požadovanou hustotu (nepřidávejte žádnou mouku), je-li třeba, a stáhněte z ohně. Nakonec vmíchejte studené máslo.

4

Brambory oloupejte a větší polovinu nastrouhejte do mísy na hrubém struhadle, zbylé na jemném. Slijte vodu, kterou brambory pustily a ještě je pořádně vymačkejte.

5

Pak brambory v míse promíchejte s horkým mlékem. Přidejte vejce, mouku, osolte, ochuťte pepřem, kmínem a bylinkami.

6

Rozpalte lívanečník s olejem nebo sádlem. Lžící naplňte lívanečníkové důlky a usmažte bramboráčky nejprve z jedné a pak z druhé strany dozlatova. Pokračujte, dokud nespotřebujete všechno těsto.

7

Upečené bramboráčky pokládejte na papírové ubrousky, nechte odsát přebytečný tuk a podávejte s roštěnkami.

Hovězí roštěnky ve švestkové omáčce a jemné bramboráčky  Foto:

Hovězí roštěnky ve švestkové omáčce a jemné bramboráčky           Foto: Karolína, domácí kuchařka

Videa

reklama

reklama