Hovězí roštěnec na bylinkách s domácí tatarskou omáčkou

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Hovězí roštěnec na bylinkách Foto:
Hovězí roštěnec na bylinkách
Foto: Česko vaří s Pohlreichem

Není nad pořádný, dobře připravený steak. Umění toho nejlepšího spočívá především ve výběru kvalitního masa. I když se špatně shání, dejte si tu práci a najděte si řezníka, který prodává stařené hovězí. Pak už stačí trocha bylinek a maso jen krátce orestovat, aby zůstalo růžové a plné šťávy.

Už za týden, 9. listopadu si tento recept můžete vyzkoušet naživo přímo se Zdeňkem Pohlreichem v nové kulinární show Česko vaří s Pohlreichem!


Suroviny
steaky z roštěnce 4 ks
čerstvý tymián, nasekaný 2 snítky
čerstvý rozmarýn, nasekaný 2 snítky
sušené oregano 2 špetky
sůl
čerstvě namletý pepř
Domácí tatarka:
bílý vinný ocet 1/2 lžičky
dijonská hořčice 1/2 lžičky
sůl 1/2 špetky
bílý mletý pepř 1/2 špetky
šalotka, nakrájená najemno 1 ks
nakládané okurky, nakrájené najemno 10–15 g
kapary, nasekané 10–15 g
lístky hladkolisté petržele, nakrájené najemno 1 lžíce
bageta nebo venkovský chléb jako příloha
Postup
1

Pusťte se do přípravy masa. V míse smíchejte všechny ingredience na marinádu, přidejte maso a dobře promíchejte. Odložte stranou a nechte odpočívat.

2

Základem tatarské omáčky je klasická majonéza, pusťte se tedy do její přípravy.

3

Nejprve se ujistěte, že všechny suroviny mají pokojovou teplotu. V opačném případě by se emulze mohla srazit. Žloutky, hořčici a ocet dejte do větší mísy, přidejte špetku soli, špetku bílého pepře a pomocí metly směs pomalu šlehejte.

4

Smíchejte oba druhy oleje a za stálého šlehání je začněte přidávat nejprve po kapkách. Jakmile začne směs houstnout, můžete olej přidávat tenoučkým pramínkem. Takto postupujte, dokud do směsi nevmícháte všechen olej.

5

Nakonec do směsi vmíchejte čerstvě vymačkanou citronovou šťávu a dle potřeby dochuťte opět solí nebo pepřem. Takto máte připravenou základní majonézu.

6

V tuto chvíli se věnujte masu. Vyndejte steaky z marinády a v pánvi na rozpáleném oleji je ogrilujte z obou stran. Počítejte přibližně 2,5 minuty z každé strany pro stupeň propečení medium rare.

7

Zatímco se maso peče, vmíchejte do připravené majonézy nakrájené nebo nastrouhané šalotky, nakládané okurky, kapary a na závěr hladkolistou petrželku. Vše důkladně promíchejte a zakryté fólií uložte do lednice.

8

Hotové steaky přendejte z pánve na prkénko a nechte je přibližně 3 minuty odpočívat.

9

Poté je rozdělte na talíře, ke každému přidejte domácí tatarskou omáčku, pečivo a ihned servírujte.

Česko vaří s PohlreichemNová kuchařka!

Nová kniha je další z řady úspěšných kuchařských knih, které vyšly pod taktovkou "Šéfa" Zdeňka Pohlreicha. Stejně jako předešlé tituly, i tato kniha doprovází novou televizní show Česko vaří s Pohlreichem.

V knize najdete 23 kompletních menu obsahujících recepty na předkrm, hlavní jídlo a dezert. Když už ne před kamerou, tak alespoň doma zkuste se Zdeňkem uvařit nejlepší večeři vašeho života!

Videa

reklama

reklama