Hovězí po burgundsku – „Boeuf bourguignon“

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Hovězí po burgundsku – „Boeuf bourguignon“  Foto:
Hovězí po burgundsku – „Boeuf bourguignon“
Foto: archiv Pražské řeznictví

Tradiční francouzský recept, který proslavila fenomenální Julia Child, zvládnete bez obav i u vás doma. Šťavnaté maso v silné omáčce dostane každého. Připravte tuto specialitu například k romantické večeři, váš protějšek si vás zamiluje na první ochutnání.

Suroviny
hovězí vysoká plec 700 g
olivový olej 40–50 ml
mrkev 120 g
šalotka 100 g
hladká mouka 1 lžíce
čerstvý tymián 1 větvička
čerstvý rozmarýn 1 snítka
česnek 2 velké stroužky
dobré suché červené víno 400 ml
hovězí vývar 1 litr
sůl a čerstvě namletý pepř
šalotky 12 ks
žampiony 20 ks
máslo 40 g
med 1 lžička
Postup
1

Maso nakrájejte na kostky velké asi 5 cm. 90 g slaniny a mrkev nakrájejte na malinké kostičky, asi 0,5 cm velké. Šalotku nakrájejte nadrobno. Troubu předehřejte na 160 ⁰C.

2

Rozpalte velký hrnec (s kovovými uchy, který se dá dát do trouby) a vložte do něj 90 g pokrájené slaniny, za stálého míchání nechte pustit tuk. Bude to trvat necelé 2 minuty. Poté přilijte olej, rozpalte a vložte do hrnce maso a opečte ze všech stran. Pokud maso pustí vodu, vyvařte jí. Zbyde vám trochu tuku a maso začne lehce chytat barvu. Osolte a opepřete. Přidejte nakrájenou mrkev a 5 minut za stálého míchání opékejte. Přidejte nakrájenou šalotku a opět opékejte 5 minut. Během opékání občas promíchejte.

3

Když se zelenina opeče, přidejte protlak a minutu promíchávejte. Poté zasypte moukou a za stálého míchání opékejte 1–2 minuty. Přilijte víno, přidejte tymián, rozmarýn a bobkový list. Přidejte ještě trochu soli a pepře. Nechte víno odvařit na polovinu. Během vaření občas promíchávejte.

4

Když se svaří víno, přilijte vývar. Přikryjte poklicí, přiveďte k varu a vložte do trouby. Pečte 1 hodinu. Pak hrnec odklopte a pečte ještě půl hodiny.

5

Maso vyndejte z hrnce a omáčku svařte na polovinu. Propasírujte a přidejte k masu.

6

Ze žampionů odkrojte nohy. Šalotky oloupejte. Ve dvou kastrůlcích nebo pánvích rozehřejte kousek másla. Do jedné vložte žampiony, do druhé cibulky spolu se lžičkou medu. Když se začnou žampiony i cibulky zbarvovat, podlijte vodou. Duste asi 5 minut.

7

Zbylou slaninu nakrájejte na hranolky a nechte vypéct na pánvi.

8

Na talíři posypte maso žampiony, cibulkami a slaninou. Podávat můžete s pečivem.

PRIMA TIP: Vysoká plec je šťavnaté libové maso, které včetně dušení a pečení můžete použít k mletí, grilování nebo vaření. Čistá svalovina je například ceněna v USA, kde nechybí na BBQ párty nebo v burgerech.

Hovězí po burgundsku – „Boeuf bourguignon“  Foto: Hovězí po burgundsku – „Boeuf bourguignon“; foto: archiv Pražské řeznictví

Videa

reklama

reklama