Hovězí oháňka s kořenovou zeleninou

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Hovězí oháňka s kořenovou zeleninou Foto:
Hovězí oháňka s kořenovou zeleninou
Foto: Svět na pánvi

Tohle je klasické a více než typické jídlo pro domorodce v celém Karibiku. Recept pochází ještě z dob otroctví, kdy bílí snědli to nejlepší a na černé zbyly pouze „méněcenné“ části masa s kostmi.

Domácí tímto zvykem žijí dodnes a prakticky části masa jako kuřecí prsa nebo vepřové karé nekupují a ani nejedí.

Oháňka, nožičky, ocásky, bok a jiné levnější maso je pro ně tím pravým požitkem a oni vědí, jak ho správně připravit. Jestli můžu porovnat, tak třeba zrovna této oháňce se chuťově nevyrovná ani hovězí steak.

Suroviny
hovězí oháňka 1 kg
cibule 1 ks
mrkev 1 ks
celer 100 g
řapíkatý celer 100 g
česnek 2 stroužky
rozmarýn 1 větvička
tymián 1 větvička
rajský protlak 2 lžíce
hladká mouka 2 lžíce
hovězí vývar 500 ml
sůl
Postup
1

Oháňku očistěte a nasekejte na asi 3 cm široké kousky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na menší kostičky. Mrkev a oba celery taktéž očistěte a nakrájejte na nepravidelné kostičky, velké cca 2 cm. Česnek oloupejte a nasekejte nahrubo. Na oleji pomalu restujte oháňku, cca 10 minut, poté ji vyndejte a odložte stranou. V tom samém oleji pomalinku a dlouze restujte zeleninu společně s cibulí, až je vše dozlatova. Potom přidávejte nahrubo nasekaný česnek, tymián, rozmarýn, nahrubo nasekanou chilli papričku a krátce orestujte.

2

Přidejte protlak, promíchejte a krátce orestujte, potom zaprašte moukou a promíchejte. Zalijte vývarem, dle potřeby dochuťte. Vložte oháňku, znovu přiveďte k varu, přikryjte a dejte péct do trouby na 60–90 minut při 160 °C. Pokud je třeba, dolévejte lehce vývarem. Podávejte s chlebem nebo nachos.

Hovězí oháňka s kořenovou zeleninou Foto: Svět na pánvi

Hovězí oháňka s kořenovou zeleninou, Foto: Svět na pánvi

 

Svět na pánviSvět na pánvi

aneb Cesta k šéfkuchařské čepici

Kuchařka šéfkuchaře Romana Dolejše vám umožní uvařit si autentické recepty ze všech míst, kde jako kuchař působil (Rakousko, Švýcarsko, Karibik, zaoceánská loď nebo soukromý ostrov), a navíc také nahlédnout do zákulisí kuchařské profese a zjistit, jak to chodí v kuchyních luxusních hotelů.

Každému svému působišti věnoval jednu kapitolu, do níž vybral autentické místní recepty, ať už ty, které vařil na svém pracovišti, nebo domácí recepty svých spolupracovníků. Všechny jsou ale vybrány tak, aby je zvládl uvařit i laik a aby se daly uvařit i u nás z běžně dostupných surovin, nejsou složité na přípravu ani dokončení.

Vydalo nakladatelství Smart Press

Videa

reklama

reklama