Hovězí na víně po burgundsku

Doba přípravy:
Počet porcí: 6
Hovězí po burgundsku  Foto:
Hovězí po burgundsku
Foto: Gurmet

Hovězí maso se stejně jako zvěřina s vínem, především červeným, snoubí zcela dokonale. Tento klasický recept na dušené maso se nejlépe podaří s výrazným vínem typu frankovky nebo merlotu. Stejně jako u jiných dušených jídel je i toto chuťově výraznější, když se jeden den rozleží.

Suroviny
velká cibule 1 ks
malé cibulky 15 ks
mrkev 200 g
hovězí nebo srnčí kýta (spodní nebo květový šál) 1 kg
červené víno 3/4 litru
celý pepř 8 kuliček
čerstvé bylinky (rozmarýn, tymián, majoránka) 1 svazek
olivový olej 3 lžíce
slanina 150 g
česnek 1/2 palice
máslo 100 g
malé žampiony 150 g
koňak 2 cl
sůl
Postup
1

Cibuli a mrkev pokrájejte na kolečka (malé cibulky ponechte celé). Mrkev vložte do mísy spolu s na větší kostky nakrájeným masem, zalijte vínem a přidejte všechno koření a bylinky. Nechte v chladu marinovat aspoň hodinu, ale nejlépe do druhého dne.

2

Druhý den slijte víno přes síto (ale uschovejte ho). Do silnostěnného hrnce s poklicí dejte na oleji vyškvařit slaninu. Přimíchejte malé cibulky, pokrájenou cibuli a vše dozlatova opečte. Vyjměte z hrnce a na oleji orestujte maso a mrkev společně s česnekem.

3

Když je maso ze všech stran opečené, vraťte k němu osmaženou cibuli, slaninu a koření z nálevu a zalijte vínem z marinády, osolte a přiveďte k varu. Zakryté nechte na velmi mírném plameni jemně probublávat nejméně dvě a půl hodiny, až maso úplně změkne.

4

Před koncem dušení osmahněte na másle půlky žampionů. Na posledních deset minut dušení je pak přidejte k masu. Vše zjemněte kapkou koňaku.

Hovězí po burgundsku  Foto: Gurmet

Hovězí po burgundsku. Foto: Gurmet

Časopis Gurmet – Vaše škola vaření!

Gurmet - září 2013Zářijový Gurmet přináší krásné recepty na zužitkování podzimní úrody, ať už jsou to hrušky nebo ostružiny, reportáž z moštování jablek včetně skvělého receptu, v němž využijete čerstvý mošt, i nápady, jak zapojit děti do přípravy lehké pomazánky, kterou doprovází i návod na výrobu bezvadného obalu na svačinu.

Perfektní domácí rajčata můžete zkusit v řadě zajímavých jídel, za regionální kuchyní se podíváte na rázovité Valašsko i do stejně osobitého Jižního Tyrolska. Najdete tu řadu tipů, kam zajít na jídlo nebo co si pořídit do kuchyňské knihovničky, oblíbené recepty na každý všední den i na elegantní nedělní oběd.

Přípravou dvou jídel vás provedou profesionálové – Lukáš Hlaváček z michelinského Alcronu vaří klasické telecí ragú s knedlíkem, Tomáš Kalina z novátorské restaurace Noodles exotickou thajskou specialitu. Redakce si popovídala také s hostujícím australským šéfkuchařem Shannonem Bennettem. Půvabný "recept s příběhem" na pikantní kuřátko přidala i Halina Pawlowská.

Zářijový Gurmet je opět od první do poslední stránky plný skvělých receptů, nápadů, tipů a krásných fotek!

Objednejte si roční předplatné časopisu Gurmet jen za 299 Kč a získejte krásný dárek ZDARMA! Více informací najdete ZDE.

Videa

reklama

reklama