Hovězí líčka na víně s pastinákovým pyré

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Romantika podle Karolíny Foto:
Romantika podle Karolíny
Foto: All

Líčka se v posledních letech dostaly do módy a vrací se na naše talíře. Není divu, je to velmi chutné maso se skvělou strukturou. Ať už vyzkoušíte hovězí, telecí či vepřová, zaručeně si pochutnáte :)

Sledujte kulinární show Karolína, domácí kuchařka každou sobotu v 18.10 na Primě!

Všechny recepty, bonusová videa a další informace z natáčení najdete ve speciálu:

Suroviny
hovězí líčka 1 kg
olivový olej 2 lžíce
sůl
mrkev 3 ks
celer 1/2 ks
cibule 2 ks
nové koření 3 kuličky
celý pepř 5 kuliček
jalovec 2 kuličky
česnek 1 stroužek
čerstvý tymián a rozmarýn
červené víno 500 ml
hovězí vývar 500 ml
studené máslo na zjemnění
Pastinákové pyré:
pastinák, oloupaný a nakrájený nahrubo 400 g
brambory, oloupané a nakrájené větší kusy 400 g
olivový olej 2 lžíce
sůl
máslo 80 g
Postup
1

Líčka prokrojte a rozpulte na dva kusy nebo menší nechte celá. V kastrolu, který se dá dát do trouby, si rozehřejte olej a opečte na něm zprudka líčka ze všech stran. Pak je osolte a vyndejte stranou. Do kastrolu na výpek dejte kořenovou zeleninu a několik minut za občasného míchání restujte. Až zelenina chytne barvu, přidejte cibuli a dále opékejte. Pak přidejte česnek, bylinky, protlak, a postupně zalévejte červeným vínem. Nechte asi půl hodiny redukovat, dokud se víno neodpaří.

2

Potom vlijte do kastrolu vývar. Přiveďte ho k varu a teprve pak tam vraťte i opečená líčka. Maso by mělo být skoro ponořené (zhruba ze tří čtvrtin), když tak přilijte víno nebo vývar. Přiklopte pokličkou a pomalu duste v troubě 4–5 hodin na 150 ºC (podle na kvality masa, hotové je, když jde ukrojit lžící).

3

Hotová líčka opět na chvíli vyndejte (a zakryjte alobalem). Omáčku pak propasírujte přes cedník a upravte hustotu: je-li moc řídká, ještě ji chvíli povařte nebo naopak povolte vývarem. Ochutnejte a podle potřeby ještě dochuťte solí, pepřem a vypněte. Do omáčky vmíchejte trošku studeného másla, které ji zjemní, a vraťte maso.

4

Pastinákové pyré: Pastinák a brambory v míse promíchejte s olivovým olejem, solí a pepřem, a pak dejte na cca 45 minut péct do trouby společně s líčky. Po této době ochutnejte, jestli už jsou obě zeleniny měkké. Hotovou zeleninu rozmačkejte a vyšlehejte s máslem na hladké pyré. Pokud jsou hrany příliš upečené a vám se nedaří je rozmačkat dohladka, klidně použijte mixér (anebo příkrmu naopak nechte hrubší strukturu, třeba já to tak mám opravdu ráda).

Hovězí líčka na víně s pastiňákovým pyré Foto:

Karolína Kamberská Foto: Karolína KamberskáFoto: All
Videa

reklama

reklama

\n