Hovězí krk na pivě

Doba přípravy:
Počet porcí: 2–3
Hovězí krk na pivě  Foto:
Hovězí krk na pivě
Foto: archiv Pražské řeznictví

Další variace na oblíbené gulášové téma... Maso z hovězího krku se dlouhým dušením promění v lahůdku, černé pivo, slanina a tymián dodají výtečnou chuť!

Suroviny
hovězí krk 350 g
uzená slanina bez kůže 60 g
olivový olej 2 lžíce
velká cibule 1 ks
mrkev 50 g
česnek 2 stroužky
rajčatový protlak 2 plné lžíce
hladká mouka 1 lžíce
černé pivo 300 ml
hovězí vývar 500 ml
sůl a čerstvě namletý pepř
Postup
1

Slaninu nakrájejte na drobné kostičky. Cibuli a mrkev nakrájejte nadrobno. Česnek rozdrťte čepelí nože. Maso pokrájejte na kostky velké asi 5 cm.

2

V hrnci opékejte kostičky slaniny asi 2 minuty. Přidejte olej, nakrájenou cibuli a pozvolna opékejte, dokud nezačne cibule zlátnout. Přidejte mrkev a opékejte. Když začne cibule hnědnout, vložte do hrnce maso, osolte, opepřete a nechte zatáhnout.

3

Když se maso ze všech stran opeče, přidejte protlak, česnek a za stálého míchání minutu opékejte. Přisypte mouku a dále míchejte. Mouka se začne napékat. Promíchávejte asi dvě minuty, zalijte pivem. Přidejte větvičku tymiánu, podle potřeby osolte a opepřete. Nechte vypařit asi polovinu tekutiny. Během vaření občas promíchejte.

4

Zalijte vývarem, přiklopte a na mírném plameni duste do změknutí asi dvě hodiny.

Hovězí krk na pivě  Foto: Hovězí krk na pivě: foto: archiv Pražské řeznictví

Videa

reklama

reklama