Hovězí guláš

Doba přípravy:
Počet porcí: 6
Hovězí guláš Foto:
Hovězí guláš
Foto: archiv Gurmet

Jméno Plachutta se stalo legendou poté, co si rodinná dynastie otevřela v osmdesátých letech ve Vídni restauraci, ve které svým hostůum vaří klasická jídla založená na rakousko-uherské tradici. A protože guláš do této klasiky patří, nabízíme vám recept Ewalda a Maria Plachuttových.

Jejich pojetí klade důraz na pečlivý postup a dokonalou kvalitu surovin. Výsledek je opravdu nepřekonatelný.

Suroviny
cibule 700 g
česnek 2 stroužky
hovězí kližka 1 kg
olej 5 lžic
sladká paprika 2 lžíce
vinný ocet 1 lžíce
voda nebo slabší hovězí vývar 1 l
mletý kmín 1 lžička
sušená majoránka 1 lžička
hladká mouka 1 lžíce
sůl
Postup
1

Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Oloupaný česnek rozmáčkněte dlaní a poté nožem nasekejte.

2

Omyté a osušené maso nakrájejte nejprve na plátky silné asi 2 cm a poté na kousky velké asi jako palec. Na guláš se také výborně hodí vyzrálé maso z hovězího pupku nebo takzvané předkýtí.

3

Na polovině oleje smažte cibuli dohněda asi 10 minut, stále míchejte. Poté kastrol na chvilku sundejte zohně a vmíchejte sladkou papriku. Ihned ji zakápněte octem, aby se v horkém oleji nespálila.

4

Cibuli s paprikou zalijte vodou nebo vývarem a povařte 20 minut. Cibulový základ rozmixujte tyčovým mixérem dohladka nebo propasírujte přes sítko.

5

Na zbylém oleji orestujte kostky masa ze všech stran dohněda. Přidejte protlak a ještě pár minut smažte. Maso zalijte rozmixovaným základem, vmíchejte nasekaný česnek, kmín, majoránku a podle chuti osolte. Duste pod pokličkou na sporáku nebo v troubě při 180 °C asi 2 hodiny. Je-li potřeba, podlévejte vodou a občas guláš zamíchejte.

6

Z mouky a malého množství studené vody vymíchejte kašičku. Vmíchejte ji do guláše a poduste ještě dalších 15 minut. Nyní míchejte už častěji, omáčka totiž moukou zhoustne a připaluje se ke dnu hrnce.

7

PRIMA TIP: Na začátku dušení přidejte do guláše lžičku nastrouhané kůry z bio citronu. Pomůže všechny chutě příjemně zvýraznit. Mouku na zahuštění předem opražte na sucho na pánvi, snáz ztratí moučnou chuť.

Hovězí guláš Foto: archiv Gurmet

Hovězí guláš Foto: archiv Gurmet

Hovězí guláš. Foto: archiv Gurmet

 

 

Videa

reklama

reklama