Houby portobello na grilu

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Houby portobello na grilu Foto:
Houby portobello na grilu
Foto: All

Na letní grilování není potřeba pouze maso. Vyzkoušejte houby portobello, překvapí vás svou plnou chutí. V kombinaci s balzamikovým octem vytvoří nezaměnitelnou harmonii.

Suroviny
žampiony portobello 4 ks
pepř mletý 1 špetka
piniové oříšky 40 g
rozmarýn 1 snítka
hrubá sůl 1 špetka
bazalka 12 lístků
rukola 100 g
čtyřhránky chleba focaccia 4 ks
česnek 2 stroužky
Postup
1

Odřízněte nohy hub a špičkou ostrého nože udělejte otvory do spodních stran klobouků. Do některých vložte proužky česneku a do jiných sýr, rozmarýn a piniové oříšky.

2

Do misky nalijte 140 ml balzamikového octa, sůl, pepř a pak směs šlehejte, dokud se sůl nerozpustí. Dále přidejte olej, bazalku a znovu šlehejte. Část směsi nalijte na dno pekáče a houby na ně položte klobouky dolů. Zbylou marinádu nalijte na houby lžící. Pekáč zakryjte mikrotenovou fólií a uložte ho na 30 minut až 3 hodiny do lednice.

3

Připravte gril na přímé grilování. Rošt okartáčujte a naolejujte. Vyndejte houby z marinády. Pokud je bazalka v ní povadlá, marinádu přelijte přes cedník. Zašlehejte do ní zbylých 40 ml octa. Houby rozmístěte na rošt klobouky dolů a grilujte je 30 minut, poté je otočte a lžící pokapejte trochou marinády. Grilujte dál 46 minut, dokud klobouky nezhnědnou a nejsou naprosto křehké. Každé 2 minuty je posuňte o 45 stupňů, aby se na nich vytvořila efektní mřížka. Pokud klobouky příliš rychle hnědnou, zmírněte žár, anebo je posuňte na chladnější část grilu.

4

Hotové houby přendejte na nízkou mísu a hned podávejte.

Videa

reklama

reklama