Houbový kuba

Doba přípravy:
Počet porcí: 6
Houbový kuba Foto:
Houbový kuba
Foto: Když vaří táta

Kuba se sušenými houbami je tradiční vánoční jídlo, ale je to taková dobrota, že by byla škoda, dát si ho jen jednou v roce. Pokračujte v houbové vlně a dejte si kubu v sezoně!

Suroviny
malé kroupy 200 g
česnek, prolisovaný 3–4 stroužky
sádlo 2 lžíce
střední cibule, nakrájené nadrobno 2 ks
sušená majoránka 1 lžíce
sůl 1–2 lžičky
čerstvě namletý pepř 1 špetka
Postup
1

Nejprve namočte kroupy. Zalejte je v hrnci vodou tak, aby byly ponořené a voda je přesahovala zhruba o 1 cm. Takto je nechte asi hodinu stát. Do druhého hrnce dejte houby, přelejte je asi ¾ l vody a přiveďte k varu. Odstavte je z plamene a nechte pomalu vychladnout.

2

Namočené kroupy po hodině slejte, zalejte je novou vodou, osolte a vařte přibližně 20 minut. Potom je z plotny sundejte a nechte je zakryté stranou.

3

Předehřejte troubu na 180 °C a menší pekáček vymažte trochou sádla.

4

V pánvi rozehřejte sádlo, přidejte cibuli a pomalu ji restujte, až začne hnědnout. Slejte zbytek vody z uvařených krup a to samé udělejte s houbami. Kroupy i houby dejte do pánve s cibulí a na závěr tam přidejte i prolisovaný česnek. Vše promíchejte a dle chuti dosolte a opepřete.

5

Hotovou směs dejte do pekáčku, vložte do předehřáté trouby a pečte přibližně 30 minut.

Když vaří táta

Když vaří táta

 

Martina Polačka můžete znát z televizního pořadu Když vaří táta. Ve stejnojmenné kuchařce najdete více než sto jednoduchých a vyzkoušených receptů, které se hodí pro všechny příležitosti.

 A co víc, Martina baví vařit s dětmi. Objevte spolu s ním vášeň ke gastronomii nejen ve svém, ale i v dětském srdci. Vařte, a hlavně se u toho bavte!

 

 

Videa

reklama

reklama