Houbovo-sýrový koláč se smetanou a špenátem

Doba přípravy:
Počet porcí: 8
Houbovo-sýrový koláč se smetanou a špenátem Foto:
Houbovo-sýrový koláč se smetanou a špenátem
Foto: Pěkně vypečený blog

Pokud máte rádi houby a špenát, rozhodně tyto ingredience využijte na přípravu slaného koláče – nebudete litovat! :)

Suroviny
špaldová mouka 130 g
chlazené máslo 160 g
studená voda 5 lžic
špetka mořské soli
mouka na poprášení
mouka na vysypání a máslo na vymazání formy
Náplň:
máslo 2 lžíce
čerstvé houby, nakrájené (např. pravák, suchohřib aj.) 200 g
šalotka 1 ks
česnek 1 stroužek
mořská sůl a čerstvě mletý pepř podle chuti
smetana ke šlehání (min. 31 %) 250 ml
vejce 3 ks
sýr gouda, nastrouhaný nahrubo 250 g
čerstvé lístky baby špenátu 2 plné hrsti
špetka muškátového oříšku
Postup
1

V míse smíchejte oba druhy mouky, přidejte sůl a máslo nakrájené na kostičky. Ručně udělejte drobenku, ke které přidejte vodu a uhněťte hladké těsto.

2

Vypracujte z něj bochánek, který zabalte do potravinářské fólie a nechte ho v lednici minimálně půl hodiny odpočinout.

3

Formu na koláč vymažte máslem a vysypejte moukou. Na ploše, kterou lehce zaprašte moukou, vyválejte těsto (průměr o něco větší, než máte koláčovou formu). Těsto pak pomocí válečku přeneste do formy, vytvořte i okraje a lehké přesahy odřízněte. Formu s těstem pak vraťte do lednice a nechte odpočívat asi 15 minut.

4

Troubu předehřejte na 170 °C. Těsto po vytažení z lednice propíchejte vidličkou, vyložte pečicím papírem a zasypejte fazolemi. Takto pečte 15 minut, po uplynutí této doby odstraňte papír s fazolemi a vraťte korpus do trouby na dalších 3–5 minut.

5

Než se korpus předpeče, nakrájejte cibuli s česnekem na drobné kostičky. Cibulku osmahněte na másle a jakmile zesklovatí, přidejte k ní česnek a houby. Za stálého míchání restujte asi 5 minut, pak odstavte z tepla.

6

V míse metličkou rozšlehejte vejce, přidejte smetanu, pepř a sůl, muškátový oříšek, houby, nastrouhaný sýr a čerstvý špenát. Směs promíchejte a rozprostřete na částečně předpečený korpus. Pečte 20–25 minut. Po vytažení podávejte koláč vlahý (ale i za studena je vynikající).

Houbovo-sýrový koláč se smetanou a špenátem 2 Foto: Houbovo-sýrový koláč se smetanou a špenátem; foto: Pěkně vypečený blog

Pěkně vypečený blog Foto: Pěkně vypečený blog 

... aneb peču ráda pro svého muzikanta

Můj Pěkně vypečený blog je zaměřený zejména na sladké pečení, kterým dokážu provonět náš dům i několikrát týdně. Inspiraci čerpám například z receptů mých babiček, ale i bulharské rodiny mého muzikanta, díky které jsem začala objevovat nové chutě a poznávat tradiční balkánské pokrmy. Zároveň ráda zkouším nové moderní recepty, které s nadšením ochutnává naše početná rodina. Tím prvním a největším ochutnávačem, je vždy můj muzikant, protože jak už v podtitulu blogu zní ... peču hlavně pro něj.

Lucie Arichteva, 33 let

Videa

reklama

reklama