Houbové rizoto s mandlemi a křupavou šalvějí

Doba přípravy:
Počet porcí: 3–4
Houbové rizoto s mandlemi a křupavou šalvějí Foto:
Houbové rizoto s mandlemi a křupavou šalvějí
Foto: isifa.com

Pokud nemáte chuť použít mandlové mléko, použijte 100 ml bílého vína nebo 5 lžic sherry a dvakrát tolik vývaru.

Suroviny
sušené hříbky 10 g
máslo 30 g
olivový olej 1 lžíce
cibule 1 ks
česnek 1 stroužek
několik snítek šalvěje
hnědé žampiony, na plátky 150 g
arborio rýže 150 g
horký zeleninový vývar 300 ml
neslazené mandlové mléko 300 ml
Při podávání:
máslo 2 hrudky
neloupané mandle, na poloviny 30 g
čerstvé lišky 100 g
Postup
1

Hříbky zalijte vařící vodou a nechte 15 minut namočené. Slijte vodu, ale zachovejte ji, a hříbky překrájejte.

2

Mezitím rozehřejte máslo nebo olej ve velké pánvi na smažení. Přidejte nasekanou cibuli, nasekaný česnek a jednu snítku šalvěje a smažte na mírném ohni asi 5 minut, dokud vše nezměkne. Přidejte hříbky a žampióny a smažte dalších 5 minut.

3

Přidejte do pánve rýži, míchejte, aby se jednotlivá zrnka obalila směsí. Zvyšte teplotu a přilijte vodu, ve které se houby namáčely. Nechte pobublávat, dokud se skoro všechna tekutina neabsorbuje.

4

Přilijte asi polovinu vývaru a vařte opět, dokud se nevsákne (občas promíchejte), potom přidejte zbytek vývaru a vařte do absorbování. Přidejte mandlové mléko a míchejte, dokud rizoto nebude krémové a měkké. To potrvá asi 20 minut. Dobře ochuťte a vyndejte šalvěj.

5

V menší pánvi rozehřejte trochu oleje, přidejte lístky šalvěje a smažte, dokud nezačnou být křupavé. Pak je vyndejte a osušte v papírové utěrce. Do pánve přidejte hrudku másla spolu s mandlemi a smažte, dokud nebudou nahnědlé, potom přidejte ještě trochu másla a orestujte lišky. Dobře dochuťte.

6

Navrch rizota naaranžujte lišky a posypte mandlemi a šalvějovými lístky.

Houbové rizoto s mandlemi a křupavou šalvějí Foto: isifa.com

Houbové rizoto s mandlemi a křupavou šalvějí. Foto: isifa.com

 

Videa

reklama

reklama