Houbová omáčka s hovězím masem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Houbová omáčka s hovězím masem  Foto:
Houbová omáčka s hovězím masem
Foto: Thinkfood.cz

Jak znáte houbovku? Někdo ji dělá krémovou, někdo zase vynechává maso a servíruje jen smetanovou omáčku s knedlemi. Já k ní zbožňuji hovězí maso. Vařená loupaná plec a voňavý houbový sosík je prostě nádhera.

Hovězí loupaná plec je část plece – přední nohy. Získává se vyloupnutím lopatky, odtud název loupaná. Je levnější než hovězí kýta, přitom je však velmi šťavnatá díky kolagenu, kterým je protkaná.

Pokud si myslíte, že se na pánvi wok dá připravovat pouze asijská kuchyně, mýlíte se. Během testování nového woku od GreenPan jsem vyzkoušela italské fettuccine, asijské restované nudle s hovězím masem a českou houbovou omáčku. Vše šlo hladce. Pánev skvěle obstála v mém soukromém hodnocení nepřilnavosti a dostává ode mě nejvyšší počet bodů. Je lehká, takže si s jídlem na ní můžete hravě přehazovat, aniž byste si způsobili zánět karpálního tunelu. Pánev má k sobě navíc poklici, kterou jsem ocenila právě při omáčkovém probublávání. Zkrátka a dobře, jsem spokojená. Dokonce tak, že jedna z mých dosluhujících pánví dostala padáka a nahradil ji Pan Wok…

Greenpan Wok

Suroviny
máslo 4 lžíce
větší cibule 1 ks
čerstvé hřiby 250 g
hovězí loupaná plec 500 g
smetana ke šlehání 250 ml
sůl
drcený kmín 1 lžička
čerstvě namletý pepř
Postup
1

Hovězí plec opláchněte studenou vodou. Tuhou blánu, kterou je plec obalená, neodstraňujte. Krásně při varu udrží maso pohromadě. Maso dejte do hrnce a zalijte ho studenou vodou tak, aby bylo celé ponořené. Vodu trochu osolte a přiveďte ji k varu. Hovězí táhněte na mírném ohni přibližně 1,5 hodiny, nepíchejte do něj vidličkou, nechte ho prostě plavat.

2

Cibuli oloupejte a nakrájejte ji nadrobno. Hříbky, ideálně různé druhy mladých, tvrdých hřibů pokrájejte na plátky. Na plotně rozpalte hlubokou pánev nebo střední rendlík se dvěma lžícemi másla, přidejte cibuli a nechte ji zesklovatět. Pak přidejte houby a zprudka je osmahněte. Vsypte lžičku drceného kmínu, špetku soli, pepř a houby restujte asi 10 minut. Pak přilijte smetanu, stáhněte plamen, přiklopte hrnec a nechte omáčku probublávat a nezapomeňte ochutnat, zda nepotřebuje dosolit či dopepřit.

3

Zde také mohou nastat následující okolnosti. Omáčka je moc hustá a v hrnci trochu zkomírá. V tom případě do ní přidejte doušek vývaru z masa a přiveďte ji tak znovu k životu. Omáčka je moc řídká. V tom případě připravte jíšku a zahustěte ji (poměr másla a hladké mouky 1:1). Omáčka je ok, v tom případě nakrájejte maso na plátky, přelijte ho houbovkou a servírujte s rýží a pýchou.

Houbová omáčka s hovězím masem  Foto: Thinkfood.cz

Houbová omáčka s hovězím masem. Foto: Thinkfood.cz

 

Thinkfood.cz

Když jídlo, tak ThinkFood.cz

ThinkFood.cz je blog o všech skvělých „když“ kolem jídla. Protože nejlepší jsou chvíle, když se něco děje. U sporáku, u stolu, s přáteli.

 ThinkFood.cz je blog o jídle, nad kterým přemýšlíte. Vařte, jezte… a přemýšlejte.

 ThinkFood na jaře 2013 založila Kateřina Obrazová a pod jejím vedením ho připravuje Idealab. Zajímá nás kvalitní jídlo, suroviny a recepty, ale i širší souvislosti okolo jídla. Přidejte kvalitní design, fotografie a jste tady správně.


Videa

reklama

reklama