Honzovy makové a tvarohové buchty

Doba přípravy:
Počet porcí: 20 buchet
Honzovy makové a tvarohové buchty Foto:
Honzovy makové a tvarohové buchty
Foto: archiv Gurmet

Česká klasika v podobě kynutých buchet s tvarohou a makovou náplní. Kynuté těsto je časově náročnější, ale ten výsledek rozhdoně stojí za to.

Suroviny
droždí 40 g
mléko 250 ml
vanilkový cukr 1 sáček
strouhaná kůra z jednoho citronu
máslo do těsta 150 g
máslo na vymazání pekáče 100 g
sůl
Náplň:
tvaroh 250 g
vajíčko 1 ks
mletý mák 150 g
vanilkový cukr 1 sáček
mléko 100 ml
moučkový cukr na posypání
Postup
1

Droždí rozdrobte do misky, přisypte lžíci cukru a rozmíchejte na kašičku. Přimíchejte ještě trochu vlažného mléka a zaprašte lžící mouky. Misku položte na teplé místo a nechte kvásek vykynout.

2

Do mísy prosejte mouku, přisypte zbylý krupicový cukr, vanilkový cukr a špetku soli. Přilijte vykynutý kvásek, žloutky, citronovou kůru, rozpuštěné máslo i zbylé vlažné mléko. Velkou vařečkou vypracujte měkké těsto, které se nelepí na stěnu mísy. Mísu přikryjte utěrkou a nechte těsto na teplém místě asi hodinu kynout.

3

NÁPLŇ: Tvaroh utřete s vajíčkem a cukrem na hladký krém. Mák povařte s vanilkovým cukrem a mlékem do zhoustnutí a nechte vychladnout.

4

Těsto vyndejte na pomoučený vál, rozválejte na plát silný asi 1 cm a nakrájejte na čtverečky o hraně zhruba 4 cm. Na každý čtvereček dejte lžičku náplně. Okraje spojte k sobě a vytvarujte buchtu. Buchty skládejte těsně vedle sebe do pekáče, do kterého jste předem nalili rozpuštěné máslo. Každou buchtu v másle omočte, aby se neslepila se sousedními.

5

Troubu předehřejte na 200 °C. Buchty nechte v pekáči ještě 20 minut kynout a poté je vložte do trouby. Po pěti minutách snižte teplotu o dvacet stupňů a půl hodiny dopékejte. Horké buchty vyklopte na vál a nechte vychladnout. Před podáváním je pocukrujte moučkovým cukrem.

Gurmet Vaše škola vaření

Gurmet - archiv II.Měsíčník Gurmet (dříve Chef Gurmán) patří mezi nejlepší tuzemské časopisy o vaření už řadu let. Jeho velkou předností jsou vlastní recepty z dostupných surovin a s dobře vysvětleným postupem (některé krok za krokem), které pro focení připravují zkušení foodstylisté. Jsou tedy prověřené a všechny opravdu fungují! Za dlouhou dobu svého trvání Gurmet disponuje velkým archivem receptů, ze kterého pro vás pravidelně vybíráme ty nejlepší!

V aktuálních vydáních Gurmetu najdete řadu rubrik s klasickými či moderními tuzemskými i zajímavými regionálními pokrmy. Kromě domácích časopis představuje také jídla ze světových kuchyní (letos odstartoval projekt Gurmet kolem světa) a nezapomíná ani na zdravou výživu nebo vaření s dětmi a pro děti. Obsah Gurmetu doplňují zajímavé informace o známých, méně známých a sezonních surovinách, gastronomických trendech, dobrých restauracích či novinkách na trhu. Nenašli jste informaci, která vás zajímá? Ptejte se, odpověď najdete v poradně. S Gurmetem můžete také vyhrát v soutěžích nebo získat odměnu za dopis či výhodné předplatné. Přihlásit se můžete rovněž na kurzy vaření, které časopis pořádá každý měsíc (více na www.igurmet.cz).

Objednejte si roční předplatné časopisu Gurmet za speciální cenu 299 Kč! Více informací najdete ZDE.

Máte rádi buchty? Vyzkoušejte i další varianty:

Recept

Kynuté buchty se švestkami Foto:

Kynuté buchty se švestkami

Česká klasika, která ale pořád chutná. Vláčné a kypré kynuté těsto s lahodnou náplní z čerstvých švestek – to je základ k fantastickým buchtám, které si udělejte na...

Recept

Pěry - pečené ovocné knedlíky z Valašska Foto:

Pěry - pečené ovocné knedlíky z Valašska

Ovocné knedlíky na Valašsku se nejčastěji plnily povidly nebo sušenými švestkami – tamním nejběžnějším ovocem. Tuhle vychytávku, knedlíky (pěry) pečené podobně jako...

Videa

reklama

reklama