Hermelínová jednoporcovka

Doba přípravy:
Počet porcí: 1
Hermelínová jednoporcovka Foto:
Hermelínová jednoporcovka
Foto: Nakládačka na věčné časy

Vtipný dáreček na odchod. Až se hosté budou loučit, dejte jim skleničku první pomoci, ráno ji nejspíš ocení a budou na vás vzpomínat jen v dobrém.

Suroviny
Hermelín:
Sedlčanský Hermelín pikantní 1 ks
menší červená cibule 1 ks
nakldané perličkové cibulky 1 hrst
čabajka nebo jiná pikantní klobása 100 g
zelené olivy plněné červenou paprikou 1 hrst
Lák:
nakládané kapary 2 lžíce
světlé pivo 50 ml
hrubozrnná sůl 1 lžička
čerstvě namletý pepř
Postup
1

Hermelín nakrájejte na trojúhelníčky. Červenou cibuli nakrájejte nadrobno. Lák z nakládaných perličkových cibulek přelijte rovnou do sklenice se šroubovacím uzávěrem o objemu 350 ml.

2

Čabajku oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Olivy nechte v celku, nebo je nasekejte nahrubo.

3

Lák klidně připravte předem. Slijte lák z nakládaných kaparů a promíchejte ho s olejem a pivem. Osolte, opepřete a promíchejte.

4

Do sklenice dejte kousky hermelínu, posypte je cibulkami a červenou cibulí, přidejte olivy a stejným způsobem vrstvěte všechny suroviny. Vložte bobkový list a zalijte lákem. Zašroubujte a uložte do lednice odležet pár dní, podle konzistence hermelínu.

Nakládačka na věčné časy

Nakládačka na věčné časy Foto:

Daniela Turecká

Co může být lepšího než hermelín? No přece nakládaný hermelín!

Tahle klasika všech hospod je asi prvním jídlem, které si většina z nás vybaví, když se řekne nakládání. Daniela Turecká vám ale ukáže, že možnosti toho, co se dá „uzamknout“ do sklenice, jsou doslova nekonečné – od masa přes bylinky a zeleninu, až po sladkosti na dětskou party. Chce to jen trochu fantazie, hodně láku a oleje a hlavně rodinu a přátele, kteří to potom všechno spořádají. Na posezení, samozřejmě – za to vám Daniela ručí vlastní… sklenicí. Protože s tou máte v kuchyni pod nakládací čepicí.

A co musíte z knihy zkusit? Krom sýrů všeho druhu z kapitoly V sýru najdeš sílu určitě recept na marinované tofu z kapitoly Zdravěji v oleji či speciálku s lákem kyselým takřka jako od babičky.

V edici Prima FRESH vydává nakladatelství Esence.

Videa

reklama

reklama