Hanácká nálož s fazulou a čočkou

Doba přípravy:
Počet porcí: 1 litrová sklenice
Hanácká nálož s fazulou a čočkou  Foto:
Hanácká nálož s fazulou a čočkou
Foto: David Turecký pro Naložto

Haná je sýry provonělá. A proto nejni divu, že Nalož to v tomto kraji dost omamně nakládalo. Leč by si tato oblast primárně žádala jiného sýra, nebojte se zabrousit do jiných omamných sýrových krajů, třeba těch od Sedlčan, a nakládejte s kreací.

Suroviny
sýr Zlatý Pepin 4 ks
červené fazole v tomatě 50 g
konzervovaná čočka 4 lžíce
česnek 2 stroužky
menší červená cibule 2 ks
kulaté nakládané chilli papričky 4 ks
čerstvý tvaroh 50 g
chilli pasta 4 lžičky
mletá červená paprika 1 lžička
čerstvě namletý pepř
sůl 2 špetky
rostlinný olej 200 ml
Postup
1

Zlaté Pepiny podélně rozkrojte a potřete je z obou stran předem utřeným tvarohem s česnekem a špetkou soli. Přidejte ještě po lžičce chilli pasty, kterou hezky rozetřete po celé ploše. Půlky sýrů znovu přiklopte k sobě.

2

Čočku a fazole sceďte, ale trochu nálevu v nich nechte. Smíchejte dohromady. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka. Chilli papričky nakrájejte nebo nechte vcelku.

3

Začněte vrstvit do sklenice. Na dno dejte směs fazolí a čočky, poté sýr, červenou cibuli, vše zasypejte pepřem a červenou paprikou. Nezapomeňte na kulaté chilli papričky. Takto vrstvěte, dokud není sklenice takřka plná, a vše zalijte olejem, aby byly sýry potopené.

4

Nechte uležet maximálně den, dva a poté se do této dobroty můžete pustit. K této „voňavé" náloži se ideálně hodí něco jednoduchého, třeba krajíc čerstvého chleba s vrstvou domácího másla a kefír na zapíjení.

Hanácká nálož s fazulou a čočkou  Foto: Hanácká nálož s fazulou a čočkou; foto: David Turecký pro Naložto

Tento recept se do knihy nevešel, ale přinášíme vám ho jako bonus! Další neodolatelné recepty do sklenice najdete v této nové kuchařce!

NALOŽ TO – KUJME PI(C)KLE V KUCHYNI

Naložto Foto:

Daniela Turecká

Vášni nakládání propadla před dvěma lety a od té doby plní sklenicemi se slanými chuťovkami spíže vlastní rodiny i přátel. Z původní záliby se časem vyvinul větší projekt s e-shopem vhodných sklenic a doplňků k nakládání a unikátní kuchařka Nalož to, která se jako jediná věnuje nakládání sýrů, zeleniny a nejrůznějších specialit do sklenic.

Daniela pracuje jako produkční a dekor stylistka při focení, a tak se na vzniku kuchařky podílela od začátku do konce, všechna jídla sama připravila i nazdobila na focení, kterého se ujal její manžel – známý fotograf jídla a osobností David Turecký. Z jejich společné vášně pro nakládané dobroty se zrodila kuchařka plná lahůdek ve skle, kterými potěšíte sebe, své blízké i přátele a které především poslouží jako perfektní dárky pro všechny příležitosti.

A pokud byste se náhodou rozhodli s nakládáním na chvíli přestat, Daniela vám ukáže, jak kreativně lze prázdné sklenice využít.

Vydává Došel karamel s. r. o., kniha stojí 299 Kč, více na www.naloz-to.cz

Recept

Olomoucké tvarůžky a zrající sýry naložené v pivě  Foto:

Olomoucké tvarůžky a zrající sýry naložené v pivě

V leckteré domácnosti syrečky rozdělují partnery a mají zákaz vstupu do lednice. Vyřešte dilema pivních sýrů šalamounsky – zalijte je dalším pivem a zavřete do dobře...

Recept

Nakládaný ořechový sýr pikant  Foto:

Nakládaný ořechový sýr pikant

Máte-li chuť vyzkoušet něco nového a nejste ostřílení naložpáni nebo naložpaní, vydejte se na první cestu jedině s kravským sýrem. Není tak výrazný jako ovčí nebo kozí,...

Videa

reklama

reklama