Hádek z bramborových muffinů

Doba přípravy:
Počet porcí: 20 muffinů
Hádek z bramborových muffinů Foto:
Hádek z bramborových muffinů
Foto: Gurmet

Sladké muffiny známe všichni, ale co je třeba zkusit naslano? Pro dětskou silvestrouvskou oslavu je to senzační chuťovka, kterou jim mohou dospělí jen závidět (nebo si ji připravit také). Recept je opravdu dětsky snadný!

Suroviny
brambory 200 g
nastrouhaný sýr (např. Krolewski) 2 vrchovaté lžíce
dětská krůtí šunka 100 g
kefír 150 ml
vejce 1 ks
olej 80 ml
polohrubá mouka + na posypání 50 g
prášek do pečiva 1,5 lžičky
sůl 1 lžička
pomazánka:
lučina 1 ks
mléko 1 lžíce
pažitka
sůl 1 špetka
cukr 1 špetka
dokončení:
zelená paprika 1 ks
červená paprika 1 ks
slané krekry
hřebíčky na oči a čumák hádka 4 ks
citronová šťáva
drobné barevné cukrové zdobení na sklenice s mlékem
Postup
1

Brambory oloupejte a nastrouhejte V míse je promíchejte se sýrem, s nakrájenou šunkou, kefírem, vejcem a olejem. Do jiné mísy prosijte obě mouky, prášek do pečiva a sůl.

2

Sypké i tekuté složky promíchejte na hustší těsto, kterým plňte papírové košíčky, posazené do důlků formy na malé muffiny. Muffiny pečte asi 25 minut v troubě předehřáté na 200°C.

3

Vychladlé je ozdobte pomazánkou z ochucené lučiny. Tu smíchejte s mlékem, máslem, pažitkou, cukrem a solí. Hlavičku hádka vytvořte z půlky zelené papriky a dotvořte kousky třeba z papriky červené. Oči a nos vytvořte z hřebíčků. Muffiny nechte v košíčcích a ozdobte kousky krekrů a papriky. Seřaďte je do podoby hádky a naaranžujte na stůl.

4

Prima tip na silvestrovský dětský drink: Okraje skleniček lehce potřete citronovou šťávou, omočte je v cukrovém zdobení a pak naplňte asi do poloviny mlékem.

Hádek z bramborových muffinů Foto: Gurmet

Hádek z bramborových muffinů, Foto: Gurmet

 

Gurmet - leden 2014Časopis Gurmet - Vaše škola vaření

Lednový Gurmet vás vybaví recepty nejen nacukroví, které připravíte v cukuletu, ale také vám nabídne lahůdkový itinerář na oslavu posledního dne v roce a na bohaténovoroční hodování. Od receptu na rychlou severskou lahůdku – tatarák z lososa, přes teplé i studené chuťovky, až po utopence, které vás (nejen) druhý den po bujaré oslavě opět proberou k životu.

Jistě vás v tomto čísle potěší také recepty nasladkosti bílé a kypré jako sníh. Spolu se zvídavou cestovatelkou Janou Karasovou navštívíte Moldavsko a ochutnáte ukázky z jejího gastronomického repertoáru a zahřejete se pořádně horkými drinky. Zkrátka nepřijdou ani ti, kteří budou chtít napravit vánoční stravovací hříchy. Už teď se mohou těšit na recepty, které najdou v rubrice Zdraví – tentokrát jsou to jídla, která prý účinně brzdí stárnutí!

Objednejte si roční předplatné časopisu Gurmet za speciální cenu 299 Kč! Nebo využijte nabídky výhodných balíčků s časopisy TV star a Glanc. Více informací najdete ZDE.

Videa

reklama

reklama