Grilovaný pstruh nadívaný citronem a bylinkami

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Grilovaný pstruh nadívaný citronem a bylinkami  Foto:
Grilovaný pstruh nadívaný citronem a bylinkami
Foto: Grilování od A do Z

Malé ryby se grilují rychle nad přímým žárem ohně vydávajícího kouř. A pstruh má delikátní chuť, která dobře ladí s mnoha kořeními. V tomto receptu odštěpky z jabloně na uzení zesílí zemitost, zatímco bylinky a citron mu propůjčují křehkou čerstvost.

Recept

Pstruh pikant Foto:

Pstruh pikant

Tentokrát pro vás máme lehce pikantní recept na jednu z nejlepších sladkovodních ryb. Tento recept je jednoduchý, rychlý a výsledek dokonalý.
Suroviny
odštěpky z jabloně, namočené na 30 minut do vody 2 hrsti
čerstvé oregano 8 snítek
čerstvý rozmarýn 4 snítky
citron nakrájený na kolečka, každé o tloušťce 6 mm 8 koleček
malí celí pstruzi, každý o váze asi 375 g, vykuchaní a chcete-li, i bez hlavy 4 ks
majonéza 1/4 šálku (60 ml)
extra panenský olivový olej na zastříknutí
Postup
1

PŘEDEHŘÁTÍ: Připravte gril na dřevěné uhlí nebo plyn pro přímé grilování nad středním žárem. Používáte-li dřevěné uhlí, přidejte odštěpky dřeva do ohně těsně před grilováním. Používáte-li plyn, naplňte udicí box 2 hrstmi odštěpků dřeva, pak předehřejte gril. Okartáčujte a potřete olejem rošt grilu.

2

PŘÍPRAVA: Do břišní dutiny každého pstruha vložte 2 snítky tymiánu, 2 snítky oregana, 1 snítku rozmarýnu, 2 kolečka citronu a 1/4 česneku. Párátkem nebo kuchyňskou nití břišní dutinu uzavřete. Zvenčí potřete každého pstruha rovnoměrně majonézou.

3

GRILOVÁNÍ: Počkejte, než začne z grilu stoupat větší množství dýmu, pak položte pstruhy na gril přímo nad oheň. Gril zavřete a pečte za jednoho obracení ryb 5–6 minut po každé straně. S obracením vám pomohou dvě velké obracečky a majonéza zabrání, aby se ryby nepřichytily na gril. Ryba je hotová, když zastrčíte špičku nože do nejtlustší části masa mimo kost, vytáhnete ji a dotknete se jí rtů – je-li teplá, můžete pstruhy z grilu vyjmout.

4

PODÁVÁNÍ: Přemístěte pstruhy na jednotlivé talíře. Zastříkněte olejem a ihned podávejte.

RYCHLÁ RADA: Pstruh se nepeče dlouho, takže se ujistěte, že se z vašich odštěpků dřeva před vložením pstruhů na gril skutečně kouří.

Grilovaný pstruh nadívaný citronem a bylinkami  Foto: Grilovaný pstruh nadívaný citronem a bylinkami; foto: Grilování od A do Z

Grilování od A do Z

264 rad jak vařit na otevřeném ohni

Grilování od A do Z Foto:

Lisa Atwood

Kniha známé autorky kuchařek Lisy Atwood poslouží jako podrobná a srozumitelná příručka na správné grilování. Neobsahuje pouze recepty, ale kompletní informace o grilování a uzení. Je vhodná pro úplné začátečníky i pro mistry grilu.

Tato ucelená sbírka rad a receptů vám naservíruje vše potřebné, ať už pořádáte svou první barbecue párty, nebo grilujete a udíte dlouhé roky. Pomocí osvědčených návodů a technik se dozvíte, jak z vašeho grilu vytěžit maximum, čím vším se na něm dá topit a naučíte se připravovat výtečné omáčky a přílohy. Od nejjednoduššího grilovaného kuřete přes vynikající filet mignon zabalený ve slanině až po grilované gaspacho; tato kniha přináší recepty pro všechny chuťové pohárky. Navíc obsahuje tipy, jak zkombinovat příchutě, připravit směsi koření na potírání, a dokonce i koktejly jako báječné doplňky hlavních chodů.

Vydalo nakladatelství Omega.

Videa

reklama

reklama