Grilovaný pórek se zálivkou vinaigrette

Doba přípravy:
Počet porcí: 2–4
Grilovaný pórek se zálivkou vinaigrette  Foto:
Grilovaný pórek se zálivkou vinaigrette
Foto: archiv Prima FRESH

Vyzkoušejte podávat pórek jako samostatnou přílohu. Dobře dochucený se hodí především k rybám a chutná naprosto skvěle!

Suroviny
pórek, pouze bílá část + kousek křehké zelené 4 ks
olivový olej 2 lžíce
Zálivka:
dijonská hořčice 1/4 hrnku
olivový olej 3/4 hrnku
hrubá sůl a čerstvě namletý černý pepř
Postup
1

Vinaigrette: V malé misce vyšlehejte dohromady ocet a hořčici. Postupně všlehávejte olej tenkým proudem, aby vznikla emulse nebo jemná omáčka. Přidejte sůl a pepř a dejte stranou.

2

Podpalte dřevěné uhlí na grilu nebo předehřejte plynový. Ve velkém hrnci s vařící osolenou vodou vařte asi 10 minut pórek, dokud nebude skoro měkký. Nechte odkapat a dejte stranou. Poté pórek lehce potřete olivovým olejem.

3

Pórek dejte na gril na přímý žár a grilujte 2–3 minuty, až bude z jedné strany hnědý. Obraťte a grilujte druhou stranu, až bude pórek navrchu zahnědlý. Podávejte tak, že nakapete vinaigrette na jednotlivé talíře a pórek dáte přes ni.

PRIMA TIP: Pokud vám zálivka vinaigrette zbyde, můžete ji ve sklenici s víčkem uchovat v lednici až týden. Použijte na grilovanou zeleninu všeho druhu nebo na listové saláty.

Grilovaný pórek se zálivkou vinaigrette  Foto: Grilovaný pórek se zálivkou vinaigrette; foto: archiv Prima FRESH

Videa

reklama

reklama