Grilovaný losos s italskou čočkou

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Grilovaný losos s italskou čočkou  Foto:
Grilovaný losos s italskou čočkou
Foto: Marek Bartoš / Moje domácí kuchyně

Losos a čočka je překvapivě dobrá a zcela nezpochybnitelná kombinace. Jen dávejte skutečně pozor na to, jakou čočku koupíte. Sedmibarevná z Umbrie nebo zelená z Puy jsou nejvhodnější.

Suroviny
zelená drobnozrnná čočka 300 g
nové koření 3 kuličky
celý černý pepř 3 kuličky
čerstvý rozmarýn 1 snítka
olivový olej 4 lžíce
šalotka nakrájená nadrobno 1 ks
česnek, drcený 1 stroužek
mrkev nakrájená nadrobno 1 ks
řapíkatý celer nakrájený na kostičky 1 řapík
bílá část pórku nakrájená na kostičky 1/3 ks
pár kapek balzamikového octa
rajče nakrájené na kostičky 1 ks
pažitka nasekaná nadrobno 2 snítky
steaky z lososa 4 ks (po 200 g)
sůl
čerstvě mletý barevný pepř
Postup
1

Čočku nasypte do hrnce a zalijte studenou vodou zhruba 1,5 cm nad zrnka. Do plátýnka nebo gázy zabalte nové koření, celý pepř, bobkový list a snítku rozmarýnu, zavažte a vložte do hrnce s čočkou. Vařte ji doměkka, maximálně 30 minut, aby se nerozvařila.

2

V hrnci rozehřejte 2 lžíce oleje, vsypte šalotku, česnek, mrkev, celer a pórek a restujte, až vše zesklovatí. Zakápněte balzamikovým octem a nechte na mírném stupni opékat zhruba 5 minut.

3

Uvařenou čočku slijte a přidejte k orestované zelenině. Vmíchejte rajče a pažitku.

4

Steaky z ryby osolte a opepřete. V pánvi rozehřejte zbylý olivový olej a opečte je z obou stran dozlatova, dle výšky filetu to trvá zhruba 7–8 minut z jedné strany. Podávejte s čočkou.

Grilovaný losos s italskou čočkou  Foto:

Grilovaný losos s italskou čočkou, foto: Marek Bartoš / Moje domácí kuchyně

Moje domácí kuchyně Foto:

Zdeněk Pohlreich: Moje domácí kuchyně

Nejčastější otázka, kterou Zdeněk Pohlreich dostává, zní, jestli doma vaří? „Ano, vařím a rád, i když jako každý mám několik jídel, která vařím pořád dokola.“ Ta nejoblíbenější předkládá v nové kuchařce Moje domácí kuchyně. Nechá vás nahlédnout nejen pod pokličku, ale i do svého soukromí. Kniha v pevné vazbě obsahuje 72 nápaditých receptů pro každý den od snídaně po večeři z běžně dostupných surovin s moderními fotografiemi. Doplňují je privátní fotografie, ke kterým sepsal několik vět o tom, jak žije, co má rád a o čem pro něj život vlastně je. Součástí je obrázkový obsah s QR kódem pro snadné načtení nákupního seznamu chytrým telefonem.

„Pojďte vařit se mnou, je to snadné a zábavné,“ zve Zdeněk Pohlreich.

Vydalo Nakladatelství Sevruga s.r.o., MOC: 399 Kč

Několik receptů z této krásné nové kuchařky najdete i v novém čísle časopisu Prima FRESH, který je právě v prodeji:

Článek

Vánoční hostina s Prima FRESH  Foto:

Vychutnejte si sváteční hostinu s novým číslem časopisu Prima FRESH!

Je to přesně rok, kdy jsme pro vás připravovali první číslo časopisu Prima Fresh a doufali, že vás osloví a najdete v něm inspiraci pro každodenní vaření i slavnostní...
Videa

reklama

reklama