Grilovaný koláč s nektarinkami a tvarohem

Doba přípravy:
Grilovaný koláč s nektarinkami  Foto:
Grilovaný koláč s nektarinkami
Foto: Kitchenette.cz

Foodbloggerka Markéta z Kitchenette.cz nabízí skvělý způsob, jak si osladit grilovačku na zahradě. Až budete přejedení masa, ugrilujte si na ohni koláč ze sezonního ovoce.

Je to opravdu skvělý nápad, který jsem si přinesla z Gril akademie v centru Weber World v Tachlovicích, a od té doby jsem ho už vícekrát otestovala na všechny možné způsoby.

Je to dezert velmi snadný na přípravu. Je praktický, protože můžete zužitkovat jakékoli sezonní ovoce, a v momentě, kdy dopečete hlavní chod, využijete rozpáleného grilu a výsledkem je úžasný, čerstvý a teplý moučník. Stačí si jen připravit těsto, klidně i den předem, rozválet ho, improvizovaně naplnit tím, co zrovna máte po ruce, a hurá bezstarostně svěřit ohni. Ovšem s lehkou úvahou o intenzitě žáru, ale to snad zkušený masový opékač zvládne.

Samozřejmě si tento koláč můžete upéct i v troubě. Těsto je dimenzováno na standardní plech do trouby nebo dvě hliníkové zapékací misky poloviční velikosti.

Grilovaný koláč s nektarinkami  Foto: Kitchenette.cz

Grilovaný koláč s nektarinkami. Foto: Kitchenette.cz

 

Suroviny
Na těsto:
máslo 180 g
vejce 1 ks
kůra z jednoho citronu
Na náplň:
nektarinky (nebo švestky, meruňky...) 1 kg
měkký tvaroh nebo mascarpone 250 g
moučkový cukr s vanilkou 2 lžíce
Postup
1

Všechny suroviny na těsto zpracujte a nechte zabalené ve fólii odpočívat v lednici alespoň hodinu.

2

Ovoce očistěte, vypeckujte a nakrájejte na plátky nebo měsíčky. Odpočinuté studené těsto vyválejte na tloušťku asi 4 mm a přendejte na plech nebo do hliníkové formy vyložené pečicím papírem. Množství odpovídá dvěma hliníkovým formám, jaké vidíte na fotkách, nebo jednomu standardnímu plechu.

3

Grilujte nepřímo na středním žáru. Ať už máte jakýkoli gril, umístěte formu tak, aby přímo pod ní nebyl hlavní zdroj žáru. To znamená, že uhlí nebo brikety jsou nahrnuty na stranách, aktivní plynové hořáky jsou pak pouze ze stran. Aby ovoce bylo propečené, zavřete víko. Při teplotě grilu na 150 °C pečte asi 35 minut.

Grilovaný koláč s nektarinkami  Foto: Kitchenette.cz

Grilovaný koláč s nektarinkami. Foto: Kitchenette.cz

 

Vyzkoušejte i další dvě varianty:

Marcipán se švestkami

Rozválejte 250 g marcipánu a položte ho na rozválené těsto. Na marcipán rovnoměrně rozprostřete vypeckované pokrájené švestky nebo blumy.

Povidla s jablky a skořicí

Těsto potřete 250 g povidel. Posypte skořicí a poklaďte plátky jablek. Nakonec zasypte vanilkovým cukrem.

Grilovaný koláč s nektarinkami  Foto: Kitchenette.cz

Grilovaný koláč s nektarinkami. Foto: Kitchenette.cz

 

Markéta PavlejeObjevte nový food blog!

Kitchenette.cz je jeden z nejhezčích food blogů v Čechách. Jeho autorka Markéta Pavleje Šimrová je známou vizážistkou, která si z prostředí módy často odskakuje do kuchyně a tam vaří neskutečné dobroty.

I na fotkách je vidět, že Markéta má velké vizuální cítění, okamžitě na ty laskominy dostanete chuť. Na blogu najdete recepty, které určitě zvládnete uvařit, navíc jsou většinou zdravé, ze základních surovin, ideálně čerstvých a z velké části regionálních a sezonních.

 

 

Videa

reklama

reklama