Grilovaný chřest s holandskou omáčkou a vejcem

Doba přípravy:
Počet porcí: 2
Grilovaný chřest s holandskou omáčkou a vejcem  Foto:
Grilovaný chřest s holandskou omáčkou a vejcem
Foto: V hlavní roli chřest

Dokřupava ogrilovaný chřest v uzené slanině je sám o sobě velká lahůdka. Pokud ho ještě vylepšíte svěží holandskou omáčkou a ztraceným vejcem, stvoříte luxusní předkrm nebo dekadentní snídani.

Podívejte se, jak jednoduše oloupat chřest! Pokud tuto zeleninu vaříte často, doporučujeme speciální dvoubřitou škrabku, přesvědčte se, že její pořízení má smysl :) U zeleného chřestu pak stačí oloupat pouze spodní třetinu.

Suroviny
zelený chřest 500 g
anglická slanina nakrájená na tenké plátky 250 g
čerstvá vejce 2 ks
sůl a čerstvě mletý pepř
voda 100 ml
bílý vinný ocet
Omáčka:
máslo 125 g
žloutky 4 ks
Na ozdobu:
směs čerstvých bylinek (petržel, kerblík, estragon...)
Postup
1

Chřest oloupejte a srovnejte na stejnou délku. Každý obalte slaninou a ogrilujte dokřupava.

2

Ve vařící vodě s octem vytvořte měchačkou vír a do něho vklepněte vejce, které nechte na mírném ohni klokotat asi 2–3 minuty – uvařte ztracené vejce.

3

V páře vyšlehejte do hutné pěny žloutky, osolte, opepřete, vmíchejte citronovou šťávu. Máslo rozpusťte a pomalu vešlehejte do žloutkové pěny.

4

Na talíř dejte ogrilovaný chřest, přelijte holandskou omáčkou, na kterou položte ztracené vejce, a posypejte bylinkovou směsi.

Grilovaný chřest s holandskou omáčkou a vejcem  Foto: Grilovaný chřest s holandskou omáčkou a vejcem; foto: V hlavní roli chřest

V hlavní roli chřest

V hlavní roli chřest Foto:

50 úžasných receptů s královskou zeleninou

Pravé gurmánské jaro začíná s příchodem chřestové sezony. Čerstvé bílé nebo zelené výhonky v kuchyni zvěstují začátek radostného období, kdy si lze tuhle neodolatelnou delikatesu vychutnávat dosyta a na mnoho způsobů. Vydatnou porci inspirace nabízí nová knížka zkušené šéfkuchařky Mirky van Gils Slavíkové. Předkrmy, polévky, hlavní jídla, saláty, slané koláče a dokonce i sladké dezerty z chřestu! Chřestová sezona je poměrně krátká, trvá od března do června, takže je nejvyšší čas pustit se do vaření. Co takhle dát si třeba chřestové kremrolky, chřestovo-špenátovou polévku, chřestový chléb, chřestové frikasé, chřestové rizoto s lososem nebo chřestovou zmrzlinu? Součástí každého receptu je pečlivě sestavený seznam surovin, srozumitelně a jednoduše formulovaný postup, detailní barevná fotografie a také stupeň náročnosti přípravy.

Vydává IKAR, 120 stran, doporučená cena 299 Kč, www.ikar.cz

Jak připravit ztracené vejce? Máme pro vás video návod:

Článek

Ztracená vejce Foto:

VIDEO: Jak připravit ztracená vejce

Ztracená neboli pošírovaná vejce jsou velmi efektním a chutným způsobem přípravy vajec. V této úpravě si nejlépe vychutnáte lahodnou chuť žloutku.

Videa

reklama

reklama