Grilované sardinky s česnekem a tymiánem

Doba přípravy:
Počet porcí: 2
Grilované sardinky s česnekem  a tymiánem Foto:
Grilované sardinky s česnekem a tymiánem
Foto: Šéf na grilu II.

Čerstvé sardinky jsou skvělé a u nás dost nedoceněné ryby. Malé rybky se vám za trošku námahy s čištěním odvděčí skvělou chutí. Poohlédněte se po nich v dobrých rybárnách nebo na farmářských trzích.

Suroviny
fenykl 1 bulva
velké sardinky, bez vnitřností, očištěné a bez hlav 4 ks
několik snítek tymiánu
česnek, oloupaný a nakrájený na tenké plátky 2 stroužky
cherry rajčátka na keříku 4 malé trsy
chleba, opečený k podávání 4 krajíce
rukola 100 g
čerstvě vymačkaná šťáva z jednoho citronu
Postup
1

Nakrájejte fenykl na tenké plátky a poté ho ponořte do mísy s ledovou vodou, aby zkřehnul.

2

Připravte si sardinky. Nejprve z nich odstraňte páteř. Otevřete břišní dutinu a položte rybu na kuchyňské prkénko kůží nahoru. Stlačte páteř dlaní od hlavy až po ocas, rybu otočte a páteř odstraňte. Nevadí, když přitom v rybě zůstanou malé kůstky.

3

Připravte gril na přímé grilování. Položte sardinky kůží nahoru na olejem potřený plech. Okořeňte je tymiánem a česnekem. Pokapejte je trochou oleje a grilujte 4-6 minut, dokud nebudou propečené. Na gril k sardinkám přidejte i plátky chleba, bude jim stačit půl až jedna minuta.

4

Opečený chleba dejte na talíře, na něj rozložte sardinky a rajčátka. V míse smíchejte rukolu, osušený fenykl, citronovou šťávu a vše promíchejte se čtyřmi polévkovými lžícemi olivového oleje a kořením. Připravený salát podávejte s grilovanými sardinkami.

Grilované sardinky s česnekem  a tymiánem Foto: Šéf na grilu II.

Grilované sardinky s česnekem a tymiánem, Foto: Šéf na grilu II

Šéf na grilu IIŠéf na grilu II

 

V pokračování úspěšné knihy Šéf na grilu, vám Zdeněk Pohlreich poradí více než 90 tipů na skvělé steaky, hamburgery, zeleninové saláty, ryby, dezerty, ale i koktejly.

 

Poradí vám, jak připravit perfektní menu na vaši zahradní párty, na které budete „šéfem“ právě vy!

 

Videa

reklama

reklama