Grilované kuře se šafránovým máslem

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Šafránové kuře Foto:
Šafránové kuře
Foto: All

Grilované kuře je vždy sázka na jistotu. Na tomhle masíčku si pochutnají všichni. Máme pro vás vymazlený recept na víkendovou grilovačku podle Zdeňka Pohlreicha. Dejte kuřeti nový šmrnc díky voňavému máslu se šafránem.

Suroviny
Kuře a marináda:
kuře 2 ks
šafrán 1 špetka
trocha horké vody
citronová šťáva 210 ml
bílý jogurt nebo zakysaná smetana 210 ml
nakrájená petrželka s hladkými listy 140 g
nakrájený čerstvý zázvor 2 špetky
hrubá sůl 2 špetky
pepř černý 1 špetka
mletá kurkuma 1 špetka
cibule nakrájená na kolečka 1 ks
Šafránové máslo:
šafrán 1 špetka
trochu horké vody
máslo 80 g
citronová šťáva 40 ml
nakrájená petrželka s hladkými listy 40 g
čerstvě namletý černý pepř 1 špetka
Na ozdobu:
citron nakrájený na dílky
červená cibule nakrájená na kolečka
Postup
1

Z vnitřků kuřat odstraňte tuk. Opláchněte je celá pod tekoucí studenou vodou, nechte je odkapat a osušte je kuchyňskou papírovou utěrkou. Kuře nakrájejte na 10 porcí.

2

Věnujte se marinádě. Ve velké míse prsty rozemněte šafrán. Přidejte vodu a nechte 5 minut stát. Přidejte citronovou šťávu, jogurt, olej, petrželku, zázvor, pepř, sůl a kurkumu. Vše míchejte, dokud se sůl nespojí se základem.

3

Porce kuřat vložte do velké nízké mísy, na ně naskládejte kolečka cibule. Lžící přes ně přelijte marinádu a přikryjte mikrotenovou fólií. Uložte do chladničky nejméně na 4 hodiny. Nezapomeňte je několikrát otočit.

4

Dejte se do šafránového másla. Šafránová vlákna rozemněte v prstech do kastrůlku, zalijte vodou a nechte 5 minut odstát. Přidejte máslo, citronovou šťávu, petrželku a pepř a zahřívejte při střední teplotě, dokud se máslo docela nerozpustí.

5

Roztopte gril k přímému grilování na střední teplotu. Kartáčem rošt očistěte a potřete olejem. Porce ze stehen položte na gril jako první a to kůží dolů. Pečte je 1-2 minuty a pak stejným způsobem přidejte ostatní kousky. Všechny společně grilujte 5-6 minut, poté je obraťte, aby se nespálily. Možná vytékající tuk občas vzplane, v tom případě zachraňte porci před plameny a rychle ji dejte mimo ně. Poslední dvě minuty potírejte kuře šafránovým máslem.

6

Servírujte porce na talíře, ozdobte je petrželkou. Podávejte s nakrájeným citronem a plátky červené cibule.

Prima tip od šéfa: „Nejdřív maso grilujte kůží dolů. Tímto způsobem se tuk snadněji rozpustí, kůže se udělá dokřupava a také riziko vzplanutí tím snížíte. Buďte však ve střehu a v případě, že máte kuře v plamenech, hned je přemístěte na chladnější místo na grilu.

Videa

reklama

reklama