Grilovaná středozemní zelenina

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Grilovaná středozemní zelenina Foto:
Grilovaná středozemní zelenina
Foto: isifa.com

Tenhle recept si určitě zamilujete. Jednoduše dejte do trouby na plech všechnu zeleninu, kterou máte rádi a do půl hodiny máte na stole voňavou směs, která vás ohromí barvami i chutí.

Do směsi můžete dát jakoukoli další sezonní zeleninu. Výborný je třeba lilek, nakrájený na kostky. Na plech přidejte celá cherry rajčátka nebo sladké brambory – batáty. A nezapomeňte na česnek. Rozpůlte napříč celé palice, položte je řeznou plochou nahoru, zakápněte olivovým olejem a po upečení si změklé stroužky můžete namazat na chleba.

Obměnit se dá i koření. Použijte čerstvé bylinky – tymián nebo rozmarýn nebo směs kmínu a sušených bylinek. Pokud nemáte citronový pepř, zakápněte směs před pečením citronovou šťávou.

Suroviny
menší cuketa nakrájená na špalíčky 2 ks
dýně hokaido nakrájená na kostky (nemusí se loupat!) 1/2 ks
mrkev, oloupaná a nakrájená na silnější kolečka 2 ks
malé žampióny 100 g
papriky (červená a žlutá), nakrájené na větší kusy 2 ks
červená cibule, nakrájená na klínky 2 ks
naklíčený hrách 1/2 šálku
citronový pepř 2 lžičky
sůl 1 špetka
čerstvě namletý pepř 1 špetka
Postup
1

Očištěnou a nakrájenou zeleninu rozprostřete na plech. Můžete pod ní dát pečicí papír. Směs štědře zakapejte olivovým olejem a posypte kořením.

2

V troubě vyhřáté na 180 ˚C pečte 20 minut. Poté ještě 10 minut grilujte, ale u toho už zeleninu hlídejte.

Prima tip: Hotovou upečenou směs můžete jíst jen s čerstvým pečivem nebo jako přílohu k masu. Ale skvělá je i zamíchaná do uvařených těstovin nebo si z ní můžete udělat lahodný kuskusový salát.

 

Videa

reklama

reklama