Grilovaná lilková pomazánka Baba ghanoush

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Grilovaná lilková pomazánka Baba Ghanoush  Foto:
Grilovaná lilková pomazánka Baba Ghanoush
Foto: ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

S touto vynikající pomazánkou se setkáte všude tam, kde lilek a grilování (pečení) zeleniny mají svoji historicko-gastronomickou tradici.

Baba ghanoush [baba ganuš] je skvělá arabská pomazánka z grilovaného nebo pečeného lilku původem z Levanty, teda ze zemí východního Středomoří. Setkáte se s ní od Řecka přes Egypt po Malou Asii, Izrael až k Sýrii. Proto tolik názvů pro tuhle výjimečně chuťově vyladěnou a přitom absolutně až primitivně jednoduchou pomazánku.

Baba ghanoush jsem si oblíbila v Egyptě, a to s pořádnou dávkou hladkolisté petrželky – anebo trošku pikantní verze s granátovým jablkem, které se říká Mutabbal [mutabal], která se stejně jako ve většině arabských zemích dělá se sezamovou pastou tahini. Ale taky v Jeruzalémě v Izraeli, kde se jí říká Salat ḥatzilim [salat hacilim] a kde občas tahini zamění za majonézu.

Stejně tak se lilkovou pomazánkou můžete ládovat i v Řecku, kde přidávají řecký jogurt, někdy tahini nebo zase majonézu, a když si na ni zajdete do taverny, v menu ji objevíte jako Melitzanosalata [melicanosalata]. V Bulharsku se obdobná pomazánka jmenuje Kjopolo a přidává se do ní jen olej, česnek a petrželka. A ještě na závěr zabrouzdám do Turecka, tam se když tak ptejte po Patlican salatasi, nicméně to už většinou není ta forma pomazánky, na kterou vám dneska dám recept, ale spíš jde o salát z grilovaného lilku s grilovanou červenou paprikou a červenou cibulí.

Suroviny
lilek 3 ks (800 g)
citron 1 ks
tahini (sezamová pasta) 1 vrchovatá lžíce
řecký nebo plnotučný bílý jogurt 2 vrchovaté lžíce
česnek 2 stroužky
himálajská sůl 1/2 lžičky
mix růžového a černého pepře 1/2 lžičky
čerstvá hladkolistá petržel 2 hrsti
Na ozdobu:
květy chrpy polní
květy kopru vonného
hladkolistá petržel
kuličky růžového pepře
Postup
1

Rozpalte oheň tak, aby dřevěných doutnajících uhlíků bylo dostatek na víc jak půlhodinové grilování lilku. Můžete samozřejmě přikládat, ale vždy dbejte na to, aby lilky nebyly v přímém plamenu, je třeba je dělat déle a pomalu, než je mít černé rychle a uvnitř syrové bez potřebného aroma.

2

Lilky grilujte 40 minut ze všech stran, dokud nebudou mít slupku černou (tu nebudete jíst, takže to vážně nevadí). Slupka může někde přirozeně prasknout, ale snažte se ji mechanicky během otáčení porušit co možná nejmíň – ať z liku nemá kudy odejít pára a dělá se uvnitř rovnoměrně. Pokud byste neměli ani oheň, ani plotýnku, zabalte liky do alobalu a upečte je v troubě (při 250 °C 30 minut), je třeba je po 10 minutách postupně otáčet.

3

Mezitím, co se lilky grilují, si nasekejte česnek a petrželku nadrobno.

4

Upečené lilky rozřízněte napůl a hned pokapejte citronem, ať vám „nahatá“ dužina nezhnědne a výsledná pomazánka zůstane hezky bledá.

5

Poté dužinu z lilků vydlabejte do mísy, zakapejte zbytkem citronové šťávy, posolte, rozmačkejte dobře vidličkou a promíchejte.

6

Přidejte tahini, jogurt a znovu mačkejte a míchejte, ať se ingredience promísí. Pak přidejte česnek a promíchejte.

7

V tuhle chvíli část směsi můžete dát do mixéru a rozmixovat dohladka a přidat 2–3 lžíce olivového oleje. Případnou část rozmixované pomazánky pak vraťte ke zbytku a obě konzistence promíchejte.

8

Dejte Baba ghanoush do misky, zalijte ho olivovým olejem, ozdobte nasekanou petrželkou, čerstvě mletým černým pepřem a můžete dozdobit i jedlými květy.

PRIMA TIP: Občas se můžete setkat s názorem, že je lepší lilky propíchat vidličkou, aby vám „neexplodovaly“ nad ohněm nebo v troubě. Mně se osvědčil pravý opak, protože ve chvíli, kdy se co nejdéle udrží neporušená slupka, „vaří“ se lilek ve vlastní šťávě a je správně a tak akorát udělaný. Když po nějaké době praskne sám od sebe nad ohněm, může vám to být srdečně jedno, moc nepořádku vám to v krbu nenadělá :) A „explozi“ v troubě se vyhnete právě tím, že máte lilky hezky a pevně zabalené v alobalu.

Grilovaná lilková pomazánka Baba Ghanoush  Foto:

Grilovaná lilková pomazánka Baba Ghanoush  Foto: Grilovaná lilková pomazánka Baba ghanoush; Foto: ZÁSADNĚ ZDRAVĚ

Kdo je ta nutriční gastronomka ze "ZÁSADNĚ ZDRAVĚ"?

ZÁSADNĚ ZDRAVĚ Foto:

Jmenuju se Jana a svoje povolání jsem si vymyslela. Jsem výživářka, kuchařka a cestovatelka, takže něco jako šampón 3v1, akorát s tím rozdílem, že propojení nutričního poradenství, gastronomie a cestování vážně skvěle funguje. Moje práce je můj život a splněný sen.

Svým projektem se snažím lidi inspirovat ke zdravému životnímu stylu bez dogmat a demagogie, které tak trochu cloumají všemi výživovými trendy i světem kolem nás. U mě na webu www.zasadnezdrave.cz najdete lákavé exotické a domácí recepty, kulinářské tipy a triky, deníky z mých cest, i objektivní články o výživě, které apelují na zdravý selský rozum každého z nás.

Videa

reklama

reklama