Gravlax s hořčičnou omáčkou

Doba přípravy:
Gravlax s hořčičnou omáčkou Foto:
Gravlax s hořčičnou omáčkou
Foto: Vylízaný talíř

Krásně jemný, voňavý po moři a kopru... geniální jen tak do pusy, na čerstvý chléb s křupavou kůrkou, ráno k vejcím! A skvělá hořčičná omáčka k tomu.

Suroviny
čerstvý filet lososa 1 kg
mořská sůl 4 lžíce
cukr 4 lžíce
citron 3 plátky
vodka 4–5 lžic
Hořčičná omáčka:
dijonská hořčice 1/4 hrnku
olivový olej lisovaný za studena 1/3 hrnku
čerstvý kopr, nasekaný 3 lžíce
hořčičný prášek 1 lžička
med 3 lžíce
bílý vinný ocet 2 lžíce
Postup
1

Filet omyjte a položte kůží dolů na prkýnko. Má-li jednu stranu tenčí, tento kus (břicho) seřízněte, aby byl filet všude zhruba stejně široký. Filet pak rozpulte.

2

Smíchejte dohromady sůl s cukrem. Vezměte potravinovou fólii a položte na ni kůží dolů jednu půlku filetu.

3

Na horní stranu, tedy tu bez kůže, navrstvěte směs soli a cukru (nejdřív půlku), pak kopr, pak druhou půlku směsi, plátky citronu a celé to zakápněte tak 4 až 5 lžícemi vodky. „Pro jistotu“ můžete dát i trošku z obou stran zvenčí, tak jednu a jednu lžíci, ale záleží na vás. Nakonec přiklopte druhou půlkou filetu, zase kůží nahoru.

4

Velice, ale velice těsně a pevně lososa zabalte do potravinové fólie. Dejte do ploché rovné nádoby a zatižte rovnoměrně po celé ploše (krabicí džusu, plechovkami...).

5

Dejte do lednice a čekejte. A čekejte. A čekejte alespoň tři dny. Čekání je nejtěžší, ale vyplatí se: ryba se vám odmění svojí chutí a měkkostí. Jako máslíčko.

6

Čekání si zkraťte pravidelným obracením ryby každé ráno a každý večer, tedy jednou za 12 hodin. Stejně tak vylévejte všechnu tekutinu, která se z balíčku do nádoby uvolní.

7

Když je losos hotový, vyndejte ho, rozbalte, odstraňte kopr, dejte kůží dolů a ostrým nožem krájejte na velice tenké plátky, asi jako uzeného lososa.

8

Omáčka: V misce smíchejte všechny ingredience (až na olivový olej). Ten vymíchejte metličkou vedle a následně ho do hořčičné směsi opatrně přidejte.

Gravlax s hořčičnou omáčkou 2 Foto: Gravlax s hořčičnou omáčkou; foto: Vylízaný talíř

Vylízaný talíř

Vylízaný talíř Foto:

Terezie chce na svém blogu www.vylizanytalir.cz ukázat, že hranice mezi zdravým a geniálně chutným jídlem neexistuje a že i hard core foodies si přijdou na své a zároveň budou jíst zdravě a cítit se o poznání lépe. Život v New Yorku ji nakazil používáním všech možných superfoods, ořechů, semínek, vhodnou kombinací zeleniny a hlavně vařením z kvalitních, opravdových, lokálních potravin.

Díky dlouhodobým zdravotním potížím má poměrně rozsáhlé znalosti o tom, jak správným jídlem svému tělu pomoci, aby fungovalo lépe, bez bolestí a omezení. Svoje recepty se snaží koncipovat tak, aby byly pokud možno časově nenáročné a zvládli jste je při klasické rodinné a pracovní honičce. Jejím cílem je především ukázat, že na bezlepkové dietěa "zdravém životním stylu" není nic děsivého, není to ortel smrti pod taktovkou mdlých a suchých pokrmů a že nemusíte rezignovat na dobrou paštičku a pořádně propečenou flákotu. Není ani nutriční specialistka ani kuchařka ani novinářka. Jídlo ji prostě jenom baví, a pokud bude vás bavit si o něm číst, bude to pro ni tou největší odměnou..

Videa

reklama

reklama