Gravlax – marinovaný losos

Doba přípravy:
Počet porcí: 4–6
Gravlax - marinovaný losos  Foto:
Gravlax - marinovaný losos
Foto: archiv Hellmann´s

Delikátní marinovaný losos je oblíbenou skandinávskou pochoutkou. U nás je obvyklá spíše uzená varianta, ale pokud máte tuhle chuťovku rádi, určitě doma zkuste připravit marinovaného lososa. Je to skutečná lahůdka, ideální jako předkrm pro větší společnost.

Suroviny
čerstvý losos v celku 500 g
mořská sůl (hrubší) 300 g
čerstvý kopr 2–3 lžíce
čerstvě namletý pepř
K podávání:
tatarská omáčka (např. Hellmann´s Delikátní)
klíčky řeřichy
opečené tousty
Postup
1

Lososa je třeba dobře očistit a zbavit kůže. Lososa položte kůží dolů a pomocí dlouhého a ostrého nože kůži odkrojte. Z lososa odkrojte také břišní část, která je příliš tenká a nehodí se pro tento typ receptu.

2

V míse smíchejte sůl, krystalový cukr a čerstvě nasekaný kopr a dobře promíchejte. Část soli nasypejte do menší podélné misky a rozprostřete.

3

Lososa bez kůže položte na sůl a celého ho zasypejte zbylou solí s cukrem a koprem. Zabalte do fólie a nechte v lednici odpočívat. Rybu můžete ještě zatížit.

4

Minimální doba naložení je jeden den, čím déle ho tam necháte, tím bude maso lososa pevnější. Sůl z masa odstraňte, popřípadě opláchněte pod studenou vodou a dobře osušte.

5

Lososa nakrájejte pomocí hodně ostrého nože na velmi tenké plátky. Zasypejte klíčky řeřichy a podávejte s tousty, tatarskou omáčkou a měsíčkem citronu.

Gravlax - marinovaný losos  Foto: Gravlax – marinovaný losos; foto: archiv Hellmann´s

Videa

reklama

reklama