Gravlax

Doba přípravy:
Počet porcí: 5–7
Gravlax  Foto:
Gravlax
Foto: Darina Křivánková

Výborný marinovaný losos je oblíbená chuťovka ve skandinávských zemích. Základní kombinace soli a cukru maso částečně konzervuje a zpevní, vodka a kopr dodají výjimečnou chuť.

Kulinární pořad Hrdina kuchyně sledujte každou sobotu na Primě!

Suroviny
Losos:
velký filet z lososa 1 ks
mořská sůl 10 lžic
cukr 5 lžic
vodka 100 ml
čerstvý kopr 1 velká hrst
kůra z 1 citronu
kůra z 1 limety
Omáčka:
zakysaná smetana (30%) 300 g
citron 1 ks
čerstvý kopr 1 velká snítka
cukr 1 lžíce
sůl
Postup
1

Smíchejte sůl s cukrem, kůrou z citrusů, vodkou a nasekaným koprem. Lososa stáhněte z kůže, položte do pekáče, dobře zasypte směsí, zakryjte fólií a zatěžkejte. Marinujte přes noc, klidně i dva dny v lednici.

2

Lososa očistěte od marinády, nakrájejte na tenké plátky a podávejte s tmavým chlebem, omáčkou a citronem.

3

Na omáčku nasekejte kopr najemno, promíchejte se zakysanou smetanou a vše dochuťte solí a trochou citronové šťávy a kůry.

Videa

reklama

reklama