Gravad lax

Doba přípravy:
Gravad lax Foto:
Gravad lax
Foto: Cherries On Top

Gravad lax je skandinávský předkrm nebo fingerfood. Tradičně se podává s hořčičným dresinkem na velmi tenkém žitném chlebu. My pro vás máme verzi od Báry z Cherries On Top: kombinaci tradičního i moderního.

Suroviny
filet lososa (s kůží, vykoštěný a v sashimi kvalitě) 1,5 kg
kvalitní gin 100 ml
cukr 5 lžic
sůl 3 lžíce
nastrouhaná kůra z jedné limety
jalovec 20 kuliček
Postup
1

Filet z lososa omyjte a osušte papírovými utěrkami. Položte si filet na prkénko kůží dolů. Odkrojte tučné a tenké bříško dole (pokud tam je) a rozkrojte filet přesně napůl.

2

Obě půlky přesuňte na pracovní plochu, která je vyložená potravinářskou fólií. Tento krok je důležitý, protože později by se vám losos špatně přenášel a překlápěl. Oba kusy lososa pokapejte ginem a vetřete ho do masa, dokud nebude všechen pryč.

3

Cukr a sůl rovnoměrně navršte na prostředek filetu tak, že vám vznikne pruh na nejtlustší části filetu po jeho délce. Nebojte se, marinováním se vše dostane i do krajů. Jalovec podrťte v hmoždíři a nasypejte rovnoměrně na filety.

4

Kopr posekejte i se stonky, smíchejte s limetovou kůrou a pořádně navršte na oba filety tak, že je úplně zakryjete. Vezměte jednu půlku lososa a přiklopte ji na druhou kůží nahoru tak, že se vrstva kopru z obou půlek spojí v jednu uprostřed. Vznikne takový "sendvič".

5

Tento balíček pořádně zabalte ze všech stran do fólie. Použijte hodně vrstev a utahujte je, aby vevnitř nebyl vzduch a filety k sobě těsně přiléhaly. Losos pak pustí opravdu hodně šťávy, takže předtím, než ho dáte do lednice, ho ještě určitě položte do hlubšího talíře.

6

A teď už jen ta nejhorší část – čekání. Připravený by měl být už za plné dva dny, ale pokud můžete, marinujte 60 hodin. Každý den ho ráno a večer otáčejte druhým filetem nahoru, aby marinování proběhlo rovnoměrně.

7

Po dvou dnech (nebo později) ho vybalte z fólie, vodu vylijte a stáhněte vrchní vrstvu koření a kopru pryč. A nebo ji tam nechejte, pokud vám kopr takto chutná. Teď už jenom krájejte na tenké plátky. V lednici vydrží filet v celku určitě přes týden, po třech dnech z něj ale sundejte vrstvu kopru.

Gravad lax 2 Foto: Gravad lax; foto: Cherries On Top

cherries on topTřešinka na dortu...

Bára K. je autorkou relativně mladého blogu CherriesOnTop.blogspot.com. Vášeň pro pečení ji chytla už ve dvanácti letech, kdy se bez bázně vrhla na pečení vánočního cukroví, a o pár let později začala psát svůj první blog.

Nyní se jako osmnáctiletá věnuje pečení na zakázku, fotografování a hudbě, studuje klavír a flétnu na hudebním gymnáziu. Ve volném čase píše recenze jídel z pražských restaurací.

Videa

reklama

reklama