Gratinovaný pórek se šunkou

Doba přípravy:
Počet porcí: 4
Gratinovaný pórek se šunkou  Foto:
Gratinovaný pórek se šunkou
Foto: Silvie Kolevová / Jídlo jako vášeň

Báječné jídlo, které ocení nejen dospělí, ale i děti. Využijte sezonu, kdy je k mání výborný pórek, který se v tomto případě promění v hlavní hvězdu večeře, na níž si každý pochutná.

Sledujte kulinární show Karolína, domácí kuchařka každou sobotu v 17.00 na Primě!

Všechny recepty, bonusová videa a další informace z natáčení najdete ve speciálu:

Suroviny
pórek 4 ks
brambory 200 g
sůl 1/2 lžičky
čerstvě namletý pepř
máslo 2 lžíce
kvalitní šunka (nejlépe od kosti) 6 plátků
vejce 3 ks
hrubě strouhaný ementál 50–100 g
olivový olej 2 lžíce
pažitka na ozdobu
Postup
1

Pórky očistěte, propláchněte a nakrájejte na špalíky velké cca 3 cm nebo na silnější plátky. Brambory oškrábejte, nové jenom vydrhněte a nakrájejte na tenké plátky kolečka.

2

Oboje dejte do hrnce, zalijte vodou jen tak aby byl pórek s bramborami ponořený, osolte, opepřete, přidejte 1 lžíci másla a čerstvý bobkový list. Vařte mírným varem bez poklice cca 10 minut. Voda by se měla téměř vyvařit, bobkový list po uvaření vyjměte.

3

Zapékací misku vymažte máslem, vyklopte do ní pórek a brambory i s hustou, skoro vyvařenou tekutinou, urovnejte a poklaďte pokrájenou šunkou. Pokapejte olivovým olejem, osolte a posypejte čerstvým pepřem. Vajíčka smíchejte se smetanou a přelijte jimi šunku. Posypejte nastrouhaným sýrem a pokapejte ještě troškou olivového oleje.

4

Pečte v horní třetině trouby cca půl hodiny, až povrch pěkně zezlátne. Podávejte posypané pažitkou.

Gratinovaný pórek se šunkou  Foto: Gratinovaný pórek se šunkou; foto: Silvie Kolevová/Jídlo jako vášeň

Karolína, domácí kuchařka JÍDLO JAKO VÁŠEŇ

Karolína Kamberská

Jídlo jako vášeň Foto:

Třetí kniha gastronomické novinářky a televizní kuchařky Karolíny Kamberské navazuje na předchozí velmi úspěšné tituly Karolína, domácí kuchařka a Štěstí z kuchyně i na oblíbený televizní pořad o vaření na TV Prima. Autorka v nové knize s nadsázkou přiznává, že možná jídlu přikládá moc velký význam – ale považuje zkrátka za velmi blahodárné udělat si na jídlo čas a uprostřed stolu zapálit svíčku.

V tomto svém přístupu k jídlu cítí Karolína spřízněnost se Středomořím, proto právě tam hledala inspiraci pro řadu receptů. Kromě toho kniha nabízí nápady, jak pohostit větší společnost přátel či partu malých děti - zkrátka každého, s kým se čtenář chce o svou lásku k jídlu podělit.

Kniha obsahuje jak všechny recepty z nové podzimní řady pořadu Karolína, domácí kuchařka, tak recepty vytvořené pouze pro tuto knihu. Stejně jako u předchozích Karolíniných kuchařek je každý recept doplněn krásnou barevnou fotografií od Silvie Kolevové a také praktickými tipy, díky kterým jídlo snadno uvaří i začínající kuchaři. Čtenáři se opět mohou těšit i na Karolíniny postřehy a vzpomínky, které se vážou k jednotlivým jídlům.

Kniha vychází začátkem listopadu 2016.

Videa

reklama

reklama